Cum să ai o pisică sănătoasă și fericită? Sfaturi utile pentru iubitorii de animale.
Viața sănătoasă merge în paralel cu fericirea animalului tău de companie!
Alimentația adecvată joacă un rol foarte important în starea de bine animalelor de companie, dar nu este singurul lucru care influențează starea generală de sănătate a pisicilor. În cele mai multe cazuri, medicul veterinar vă poate ajuta în situațiile în care considerați că ceva nu este în regulă cu pisica voastră.
Să îi oferi o viață sănătoasă și fericită pisicii tale nu este un lucru atât de complicat. O poți face punând în aplicare sfaturile explicate mai jos:
Evită să-ți hrănești felina doar cu hrană uscată, deoarece riști să-i dai prea mulți carbohidrați, care consumați într-o cantitate mare îi pot dăuna.
Este foarte important să știi că pisicile nu pot fi vegetariene, nici măcar pentru o perioadă scurtă de timp. Dieta lor trebuie să aibă la bază proteine de origine animală, iar masa principală a zilei trebuie să fie obligatoriu compusă din carne.
Dacă ai și pisici, și câini, evită să-ți hrănești pisicile cu hrana câinelui, deoarece valoarea nutrițională necesară într-o zi diferă de la o specie la alta.
2. Ai grijă la cantitatea de apă pe care o consumă.
Dacă-i lași pisicii apă la dispoziție pe toată durata zilei, s-ar putea să observi că aceasta va bea mai multă atunci când consumă o cantitate mai mare de mâncare uscată. Pisicile în vârstă și cele care alăptează sunt supuse unui risc crescut de deshidratare, așa că este recomandat să fii foarte atent la simptome precum letargie și respirație greoaie.
Pisicile domestice nu au nevoie de o cantitate la fel de mare de apă precum câinii. Acestea își iau cea mai mare parte de lichid necesar din mâncare. Ceva ce o pisica ar mânca în sălbăticie (precum un șoarece) are în compoziție aproximativ 70% apă, pe când hrana umedă are în jur de 75% apă.
3. Periază-ți pisica cât mai des cu putință.
Un truc destul de ușor de pus în aplicare este următorul: îți poți peria animăluțul înainte să-i dai de mâncare, el asociind astfel această acțiune cu o masă delicioasă.
Dacă-ți periezi pisica în fiecare zi, vei elimina din cantitatea de par pe care aceasta o lasă prin casă și pe care o înghite atunci când se spală. Pentru că pisicile petrec destul de mult timp făcându-și toaleta, unii stăpâni nu realizează că periajul este ceva care ajută animăluțul să nu se mai confrunte cu problema ghemotoacelor de păr eliminate.
4. Ochii.
Niște ochi curați înseamnă și că pisica este sănătoasă. În cazul în care observați secreții sau tulburări ale vederii, nu ezitați să consultați urgent medicul veterinar. Acestea pot fi simptome pentru anumite probleme, mai mult sau mai puțin severe.
5. Energia de care dă dovadă.
Dacă pisica este activă și îi place să se joace, înseamnă că are o stare de sănătate bună. În cazul în care observați o stare de letargie, ar fi bine să contactați medicul veterinar.
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…