Lumea animalelor

Cum să am grijă corect de iepurele meu?

Cum să am grijă corect de iepurele meu? Iepurele de casă este rezultatul domesticirii iepurelui de vizuină cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Dovezi arheologice confirmă că domesticirea acestor animale a avut loc în Spania, de unde s-a răspândit în Asia și în întreaga Europa.

Iepurii de casă sunt susceptibili la diverse afecțiuni, inclusiv boli infecțioase, nutriționale, parazitare și fungice.

Cum să am grijă corect de iepurele meu?

Una dintre cele mai comune boli este boala hemoragică a iepurilor, care este de natură infecțioasă, contagioasă și virală.

Această boală afectează iepurii cu vârsta peste 50 de zile. Se manifestă prin anorexie, apatie, secreție nazală spumoasă și sângeroasă, agitație puternică și țipete în stadiile avansate.

Iepurii cu forme severe ale bolii sunt adesea sacrificați, în timp ce cei sănătoși pot fi vaccinați pentru prevenire. Este important de menționat că iepurii sălbatici pot fi întâlniți atât în zonele de câmpie. Cât și în cele de deal din România.

Iepurii de casă sunt animale extrem de sensibile și timide, reacționând puternic la zgomote sau la prezența altor animale. Această sensibilitate poate fi explicată prin faptul că domesticirea lor a avut loc relativ recent în comparație cu alte specii.

În general, acești iepuri sunt jucăuși și sociabili. Șegându-se rapid de persoanele care îi îngrijesc, dar manifestă teamă față de străini.

Mirosul joacă un rol semnificativ în viața socială a iepurilor

Mirosul joacă un rol semnificativ în viața socială a iepurilor. Deoarece își marchează teritoriul cu secreții din glandele odorante situate în zona bărbiei și în regiunea anală.

Sunt creaturi vioaie care adoră să roade tot ce le iese în cale, așa că trebuie să fim atenți la acest aspect. Rosul contribuie la menținerea sănătății dinților lor și la explorarea mediului înconjurător.

Dintre animalele erbivore, iepurii sunt cei mai susceptibili la schimbările bruște de mediu, iar acest lucru poate declanșa crize de aclimatizare.

Pentru a îngriji corespunzător iepurii de casă, aceștia ar trebui să fie ținuți în cuști echipate cu grilaje din plastic și tăvi perforate din plastic.

Cuștile trebuie să fie spațioase pentru a oferi iepurilor un mediu confortabil pentru odihnă, mișcare, hrană, apă, reproducere, fătare și creșterea puilor.

În interiorul cuștii, trebuie să fie incluse un adăpost pentru nutrețurile voluminoase, un vas pentru nutrețurile concentrate, un recipient pentru apă și un cuib pentru fătare. Cuștile femelelor cu pui trebuie așternute cu paie și curățate de două ori pe zi, conform bzi.ro.

Recent Posts

Alimente care sunt periculoase pentru câine: asigurați-vă că nu le va mânca vreodată!

Hrana este unul dintre cei mai importanți factori din viața unui câine. Îi dă energie,…

19 minute ago

Veranda Mall devenit pet friendly! Cum să-ți planifici vizita alături de prietenul blănos

Vești bune pentru iubitorii de animale! De la 1 noiembrie, Veranda Mall a deschis ușile…

59 de minute ago

10 semne care arată clar că câinele tău te iubește

Câinii iubesc necondiționat și cel mai adesea își exprimă dragostea în următoarele zece moduri. Câinii…

o oră ago

Acestea sunt rasele de câini care sunt potrivite chiar dacă locuiți într-un apartament mic

Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…

2 ore ago

18 tipuri de fructe pe care câinii le pot mânca. Bonus: fructele total interzise din meniul câinilor!

V-ați întrebat vreodată dacă câinii pot ronțăi fructe și le pot mânca ca pe o…

3 ore ago

Cum poți ajuta un câine fără stăpân? Unde poți apela dacă vezi câini fără stăpân pe stradă?

În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…

4 ore ago