Sari la conținut
Home » Cum să faci un câine să vomite după ce a ingerat ceva ce nu ar fi trebuit. Îi poți salva viața

Cum să faci un câine să vomite după ce a ingerat ceva ce nu ar fi trebuit. Îi poți salva viața

câine din rasa pug; sursă foto: New York Post

Poate fi înspăimântător să afli că câinele tău a înghițit ceva ce nu ar fi trebuit să înghită, fie că a intrat în bomboanele de sărbători, fie că a înghițit ceva necomestibil dar să înveți cum să faci un câine să vomite poate transforma o situație înfricoșătoare într-o situație limită.

În primul rând, ar trebui să apelați întotdeauna la medicul veterinar dacă bănuiți cățelul dumneavoastră că a ingerat un obiect străin. Apoi, puteți profita de una dintre aceste tehnici de acasă pentru a induce voma dacă veterinarul vă dă undă verde.

Cum să faci un câine să vomite după ce a înghițit un obiect străin

În mod surprinzător, cel mai frecvent utilizat emetic pentru canini este ceva ce cel mai probabil aveți deja acasă: soluție de peroxid de hidrogen 3%.

Acest lichid, care este folosit de obicei pentru a curăța rănile oamenilor (nu-l folosiți pentru a curăța tăieturile și zgârieturile animalelor de companie), funcționează ca un iritant pentru stomacul câinelui dumneavoastră, ceea ce duce la vărsături.

Vă rugăm să încercați acest lucru numai după ce vă consultați cu medicul veterinar sau – și mai bine – în timp ce acesta este la telefon sau în contact cu dumneavoastră.

American Kennel Club (AKC) enumeră doza corectă de peroxid după cum urmează: 1 linguriță la 5 kilograme de greutate corporală (o seringă gradată vă va ajuta în acest sens). Totuși, indiferent de greutatea câinelui dumneavoastră, doza nu trebuie să depășească niciodată 3 linguri.

Medicul veterinar vă poate da permisiunea de a administra o a doua doză dacă animalul de companie nu începe să vomite în 15 minute, dar asigurați-vă că întrebați înainte de a mai administra o doză.

Contactați medicul veterinar înainte de toate

Pasul 4: Asigurați-vă că rămâneți cu câinele dumneavoastră până când îl puteți duce la un veterinar. Va trebui să fiți atenți la complicațiile vărsăturilor, cum ar fi diareea, deshidratarea, balonarea sau letargia, potrivit Veterinary Centers of America.

De asemenea, puteți încerca să vă ajutați câinele să vomite singur, oferindu-i o masă mică după ce a înghițit un obiect străin. Acest lucru funcționează cel mai bine dacă nu au mâncat deloc în 2 sau mai multe ore, totuși, și acest lucru poate fi mai puțin invaziv decât utilizarea peroxidului.

În cazuri excepțional de rare, chiar dacă este folosit corect, peroxidul poate provoca un tip de inflamație a creierului care produce pierderea controlului motor și chiar colaps. Acesta este un alt motiv pentru care este important să rămâneți alături de animalul dumneavoastră de companie dacă îi administrați peroxid de hidrogen în orice cantitate. Chiar mai bine, fiți și la telefon cu un medic veterinar profesionist.

Când să nu faci un câine să vomite

Există multe situații în care inducerea vomei poate pune câinele tău în mai mult pericol decât era înainte. De exemplu, oricărui câine care deja vomită nu trebuie să i se administreze peroxid. Unele rase, în special cele de tip brahicefalic, care au fețele cu aspect zbârcit (gândiți-vă la rase precum buldogii francezi și pugs), au un risc mai mare de pneumonie prin aspirație decât alți căței, astfel încât ar fi mai sigur să vomite în timp ce se află sub îngrijire veterinară, potrivit AKC.

Inducerea sau nu a vomei depinde și de ceea ce a ingerat câinele dumneavoastră. Dacă au înghițit un fel de substanță chimică sau medicamente, vărsăturile ar putea provoca daune grave. Același lucru se poate spune și despre obiectele ascuțite sau cu textură, deoarece obstrucția stomacului sau a gâtului poate fi fatală.

În plus, nu este recomandat să vă forțați animalul de companie să vomite dacă are următoarele afecțiuni sau simptome:

Letargie gravă; Scăderea capacității de a înghiți; Probleme cu respirația; Hiperactivitate; Intervenție chirurgicală abdominală recentă; Extinderea generală a esofagului; Comatoză

Când trebuie să-ți faci câinele să vomite

Nu putem sublinia suficient acest aspect: La această întrebare trebuie să răspundeți împreună cu un medic veterinar, din cauza tuturor riscurilor menționate mai sus. Cu toate acestea, pot exista momente în care medicul veterinar al cățelului dumneavoastră sugerează să încercați să induceți voma acasă.

Aceste motive pot include: A ingerat ceva potențial toxic; Câinele dumneavoastră nu prezintă simptome de otrăvire, cum ar fi vărsături sau letargie
Câinele dumneavoastră nu are afecțiuni medicale subiacente; Câinele nu este o rasă brahicefalică

Din cauza tuturor variabilelor implicate într-o astfel de situație gravă, este important să înțelegeți de ce medicul veterinar al câinelui dumneavoastră trebuie să facă parte din proces. Nu numai că sunt profesioniști în domeniul medical, dar vor fi și calmi și liniștiți în acel moment, ceea ce le va permite să ia cea mai bine informată decizie pentru câinele dumneavoastră, potrivit pawtracks.com.