Din cuprinsul articolului
Cum să îți dezveți pisica. Menținerea curățeniei în casă poate fi o provocare pentru oricine deține animale de companie. Nu există nimic mai rău decât să ajungi acasă după o zi lungă de muncă și să simți un miros neplăcut. Sau să descoperi o pată pe podea.
Marcarea cu urină este una dintre cele mai comune probleme comportamentale la pisici, alături de zgâriat. Primul tău impuls poate fi să disciplinezi pisica pentru acest comportament nedorit. Dar ține minte că ea este predispusă la această practică și ar trebui să fie dezvățată asltfe.
În sălbăticie, pisicile lasă semnale olfactive pentru a comunica cu alte pisici. Semnalele îi permit pisicilor să știe când un alt nimal și-a revendicat un teritoriu, când a fost acolo și dacă își caută un partener.
Majoritatea pisicilor sterilizate care trăiesc în casă nu simt nevoia de a marca cu urină. Dar cele care o fac sunt de obicei stresate și vor să se înconjoare cu propriul lor miros în scop de protecție. Chiar dacă ai creat un mediu sigur, ea se poate simți încă îngrijorată și vrea să își marcheze teritoriul.
În primul rând, determină dacă pisica ta marchează cu urină sau urinează. Pisicile urinează în poziție ghemuită pe o suprafață orizontală. Marcarea cu urină se face în picioare. Pisica face mișcări de ghemuire cu picioarele din spate și își tremură coada, lăsându-și marca olfactivă pe o suprafață verticală.
Dacă pisica ta a început să urineze în afara litierelor sale, asigură-te că litiera este curățată regulat. Dacă comportamentul persistă, du-o la veterinar pentru a verifica dacă are o boală a căilor urinare. O infecție poate determina pisica să urineze în picioare, confundând actul cu marcarea cu urină. De asemenea consultă-ți veterinarul pentru regimul alimentare.
Ia în considerare și schimbările recente din casa ta care ar putea afecta comportamentul pisicii tale. Precum sosirea unui bebeluș sau a unui animal de companie. Dar și o mutare în casă, modificări de program sau rearanjarea mobilei pot genera astfel de comportamente.
Odată ce pisica ta simte că teritoriul ei nu mai este amenințat, nu va mai simți nevoia să îl marcheze cu urină.
Un truc cu șanse de succes este răspândirea mirosului ei în locuri familiare. S-ar putea simți mai puțin tentată să urineze. Pentru aceasta, freacă ușor o cârpă moale de bumbac în jurul feței pisicii tale. Aici este produs mirosul individual și feromonii ei. Aplică cârpa de mai multe ori pe zi în zonele unde pisica ta marchează cu urină. Feromonii sintetici sunt, de asemenea, disponibili prin intermediul medicului veterinar.
Odată ce pisica ta a urinat sau a marcat cu urină în casa ta, s-ar putea să revină în acea zonă dacă zona nu este curățată în mod corespunzător. Menține pisica departe de zonă cât mai mult timp posibil. De exemplu, așază un obiect de mobilier pe loc.
Spală zona cu detergent de rufe care conține enzime și clătește bine. Apoi, amestecă o soluție formată din 50% oțet alb și apă și pulverizeaz-o.
Pulverizează și șterge zona cu alcool sanitar și lasă să se usuce. Încearcă produsele pe suprafețe delicate pe o zonă mică înainte de aplicare.
Discută cu veterinarul despre un produs de eliminare a petelor și mirosului pentru a scăpa de mirosurile reziduale.
Nu folosi un curățitor pe bază de amoniac. Deoarece urina conține amoniac, acesta ar putea atrage pisica să se întoarcă în zonă.
În cele din urmă, cu orice probleme comportamentale pe care pisica ta le-ar putea manifesta, este important să nu strigi la ea sau să o pedepsești. Acest lucru poate duce la agravarea situației, deoarece ea ar putea deveni mai stresată. Pentru a corecta o problemă de comportament este mai bine să o antrenezi și să continui să îi arăți dragoste și afecțiune, conform hillspet.com.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…