Sari la conținut
Home » Cum să-ți protejezi CAMPIONII CANINI de căldura varii!

Cum să-ți protejezi CAMPIONII CANINI de căldura varii!

Căldură excesivă este greu de îndurat de către animale. Campanionii canini nu au glande sudoripare, iar termoreglarea se face doar prin respiraţie. Aşa că e nevoie să stea cu gură deschisă şi cu limba de o şchioapă pe afară. Apoi, gâfâitul acela intens…care ne înnebuneşte pe noi, stăpânii…

Aşadar, ce putem face pentru a ne ajută companionul să se răcorească?

Atenţie deosebită trebuie acordată, potrivit zooland.ro, raselor de câini brahiocefalice, adică cele cu botul scurt: Boxer, Bulldog, Pechinez s.a. Ele au dificultăţi în respiraţie şi reglarea temperaturii interne din cauza botului scurt, deci şi o suprafaţă mai mică prin care se pot răcori. De asemenea – rasele cu par negru şi blană foarte deasă – necesită o atenţie mai deosebită deoarece se încălzesc mai tare la soare, respectiv blană deasă acţionează că un palton, deci menţine căldură în corp, ceea ce vara nu e tocmai de dorit.Indicat este că la începutul sezonului cald câinii să fie tunşi, mai ales cei menţionaţi mai sus, cu blană deasă (Collie, Ciobăneşti româneşti, Husky, Ciobănescul german s.a.). Blană mai scurtă asigura o ventilaţiei mai bună a pielii şi un confort deosebit câinelui. În plus va fi mai uşor să detectaţi eventualii paraziţi externi (în special căpuşe) care roiesc în acest anotimp şi pe care câinele le poate lua în timpul plimbării zilnice. Aveţi grijă însă să nu scurtaţi prea mult blană câinilor. Un strat de câţiva centimentri de par este util pentru a-i proteja de arsurile solare. Pentru că, la fel că oamenii, şi câinii pot dobândi arsuri ale pielii, cu atât mai mult cu cât pielea lor este şi mai sensibilă, dacă nu este apărată de par. În cazul în care foarfeca a scăpat mai adânc în blană câinelui sau doar că măsură suplimentară de protecţie anti-arsuri puteţi aplică pe pielea câinelui o loţiune de protecţie solară specială pentru câini care se găseşte în pet-shopuri. Nu folosiţi loţiune de plajă pentru oameni deoarece conţine zinc, toxic pentru pielea câinelui!

NU lăsaţi câinele în maşină pe perioada verii!

Este greşeală pe care mulţi stăpâni de câini o fac. Închid câinele în maşină în arşiţa zilei, „doar pentru 5 minute, cât fac o cumpărătură”, iar apoi, când se întorc, îşi găsesc patrupedul iubit mort sau în şoc. 10 minute închis în maşină cu geamurile ridicate pe timp de caniculă sunt suficiente pentru a ucide un câine, oricât de mare ar fi. Aşadar, evitaţi pe cât posibil să se întâmple acest scenariu: şi dacă nu îl puteţi lua în magazin – legaţi câinele afară, la umbră, până veniţi, şi lăsaţi-i apă la dispoziţie sau o haina umedă!

Nu scoateţi câinele la plimbare în miezul zilei!

Şi nici dumneavoastră nu va face bine să umblaţi pe afară, în toiul zilei, când temperaturile depăşesc 35 de grade la umbră!Câinii intră în şoc caloric la temperatura de 40 de grade Celsius, iar vara, în plin soare, sunt cu cel puţin 10 grade mai mult decât arată termometrul de la umbră. Planificaţi plimbările seară şi dimineaţă pe răcoare.Nu lăsaţi câinele să umble pe suprafeţe încinse!Perniţele de la picioare sunt acoperite de o piele sensibilă care se arde foarte uşor. În plus nici nu e plăcut pentru el. Plimbarea de seară este bine să se facă cât mai târziu, când betonul oraşului s-a mai răcit puţin. Dacă câinele stă în curte, asiguraţi-va că are suprafaţă mai rece pe care să stea, iarbă este ideală în acest sens sau pavaj aflat la umbră. Puteţi udă cu apă rece padocul unde stă câinele pentru a fi mai suportabilă căldură.

Apă multă!

Câinele trebuie să aibă mereu apă rece şi proaspătă la dispoziţie pe timp de vara şi nu numai. Apă îl ajută foarte bine să se răcorească. Un câine fără apă vara, lăsat în căldură nu va mai apucă ziua următoare! Şi nu va doriţi asta. Dacă plecaţi mai mult timp de acasă, lăsaţi un vas mai mare cu apă într-un loc umbrit, pe toată durata zilei; sau mai multe boluri în locuri diferite.

Umbră este indispensabilă câinelui, vara!

Soarele dogoritor care bate toată ziua pe câine este criminal. Chiar şi cu toată apă la dispoziţie câinele poate intră în şoc. Insolaţia îi afectează şi pe ei. Câinii ţinuţi în curte ar trebuie să aibă plasată cuşcă sau padocul într-o zona umbrită, pe toată perioada zilei. Dacă cuşcă e căptuşită şi cu un material termoizolant e şi mai bine. O puteţi udă dimineaţă cu apă, astfel se supraîncălzeşte mai greu pe timpul zilei.Un bazin cu apă este de mare ajutor pentru câinii aflaţi la curte sau oricare alţii care au posibilitatea să se scalde când căldură devine insuportabilă. O piscină gonflabilă că cea pentru copii e o investiţie mică, dar care aduce multe beneficii căţelului.Apă necesită schimbată săptămânal pentru a nu permite larvelor de ţânţari să eclozeze şi să aveţi de-a face cu o invazie de insecte extrem de supărătoare.Dacă sunteţi nevoiţi să scoateţi câinele afară pe căldură puneţi-i o şepcuţa! Nu e doar un accesoriu sau un moft, este chiar utilă. De asemenea, o hăinuţă umezită îl ajută să facă mai bine faţă căldurii. Nici papuceii pentru căţei nu prind rău când păşesc pe asfaltul încins.La primele semne de şoc caloric este bine să ajutaţi câinele să se răcorească. Înveliţi-l într-un cearşaf umed şi obligaţi-l să bea apă. Abia apoi fugiţi cu el la veterinar. Semnele şocului caloric sunt: gâfâitul abundent, respiraţia accelerată şi zgomotoasă, salivă lipicioasă, febra, vomă, apatie, mişcări necoordonate.Sursă foto: blog.gudog.co.uk

Etichete: