Din cuprinsul articolului
Tratarea traumei emoționale la animalele de companie. Persoanele care au trecut prin evenimente traumatizante pot prezenta simptome asemănătoare depresiei și anxietății ani mai târziu. Din fericire, sunt disponibile tratamente pentru a-i ajuta să se vindece.
Dar ce există pentru animalele de companie care au fost traumatizate? Până la urmă, câinii și pisicile sunt ființe simțitoare și pot fi afectate de situații domestice neplăcute, medii abuzive și neglijare.
Cercetările privind traumele emoționale la animalele de companie lipsesc, în mare parte din cauza barierei lingvistice.
„Animalul nu ne poate spune ce i s-a întâmplat mai devreme în viață și dacă temerile sale de acum provin dintr-o experiență traumatizantă sau din altceva”, spune Dr. Frank McMillan, medic veterinar cercetător și director de studii privind bunăstarea la Best Friends Animal Society din Kanab, Utah.
Cu toate acestea, există ajutor. Veterinarii și experții în comportament tratează eficient animalele care suferă de frică și anxietate cauzate de traume.
Ca și oamenii, pisicile și câinii traumatizați pot dezvolta tulburări de frică și anxietate, spune Dr. Kelly Ballantyne, behaviorist veterinar certificat la Colegiul de Medicină Veterinară de la Universitatea Illinois din Chicago.
„Câinii și pisicile pot încerca să scape sau să fugă din situațiile în care sunt speriați, pot deveni agresivi atunci când interacționează cu ei sau dacă sunt forțați să iasă dintr-un loc ascuns, pot îngheța sau manifesta comportamente de evitare, cum ar fi să se ascundă sau să rămână nemișcați, și se agită făcând pași, sărind în sus sau pipăind în mod repetat stăpânii lor.”
Trauma se poate manifesta, de asemenea, prin „scuturare, ascundere, urinare și/sau defecare atunci când declanșatorul încearcă să interacționeze, urlete, mers în pas alergător, vocalizare excesivă și gâfâit”, spune Pia Silvani, director de reabilitare comportamentală la Centrul de reabilitare comportamentală al ASPCA.
Dacă vă întrebați dacă animalul dvs. de companie trebuie să meargă la consiliere pentru a explora problemele din trecut, răspunsul este nu. Dr. Sarah Wooten, medic veterinar cu sediul în Colorado, spune că tipul de traumă trăită nu este atât de important, cât ceea ce animalul de companie învață din această experiență.
Totuși, aceste comportamente nu sunt întotdeauna rezultatul unei traume emoționale, spune Dr. Liz Stelow, șef de serviciu al Serviciului Clinic de Comportament al Animalelor din cadrul Spitalului de Medicină Veterinară de la Universitatea din California, Davis.
„În timp ce majoritatea proprietarilor unui animal salvat temător presupun că acesta a fost abuzat, relativ puține animale de companie sunt de fapt abuzate”, spune Stelow. „Realitatea este că multe animale de companie cu un trecut perfect adecvat și iubitor dezvoltă frici, anxietăți și fobii pe baza lipsei de socializare la un anumit stimul în tinerețe.”
Genetica poate contribui, de asemenea. Noi dovezi sugerează că un comportament în concordanță cu trauma poate fi moștenit prin ADN, spune Dr. Terri Bright, director al serviciilor de comportament la MSPCA-Angell din Boston.
„Orice animal este suma totală a reproducerii și educației sale, astfel încât un câine sau o pisică ai căror părinți au fost temători sau care au fost maltratați sau răniți poate transmite tendințe temătoare urmașilor săi.”
Trauma emoțională la animalele de companie nu a fost studiată pe scară largă, potrivit experților.
„Deocamdată, folosim tehnici concepute pentru a ajuta animalele să își depășească problemele emoționale specifice – fie frică, anxietate sau depresie – fără a ști dacă starea emoțională respectivă este rezultatul traumei sau al altor cauze”, spune McMillan, al cărui obiectiv de cercetare este sănătatea mintală și bunăstarea emoțională a animalelor care au suferit traume psihologice.
Tratamentul se axează în general pe desensibilizare și contracondiționare. Desensibilizarea este procesul de expunere a animalului, într-un mediu sigur, neamenințător, la un nivel scăzut al stimulului temut.
„Expunerea crește foarte treptat în timp”, explică McMillan. „Prin acest proces, animalul învață că prezența stimulului nu este urmată de nicio consecință neplăcută, „desensibilizând” astfel animalul la stimul.”
Behavioriștii asociază adesea desensibilizarea cu contracondiționarea, un proces care schimbă semnificația a ceva rău cu ceva pozitiv.
„Aceasta este aceeași metodă ca atunci când stomatologii dau abțibilduri sau jucării mici copilului după o vizită”, spune el. „Scopul contracondiționării este ca, în timp, stimulul temut să nu fie doar acceptat – acesta este scopul desensibilizării – ci chiar dorit.”
Un animal traumatizat are o probabilitate mai mare de a deveni din nou traumatizat dacă se confruntă din nou cu factori de stres majori, spune McMillan. Așadar, înțelegerea declanșatorilor companionului dvs. este benefică pentru a ajuta la prevenirea episoadelor.
„Acest lucru nu înseamnă că animalul de companie ar trebui să fie forțat să trăiască o viață ultraprotejată, ci că stresurile majore previzibile ar trebui evitate cât mai bine posibil”, spune el. „De exemplu, o persoană cu un câine care este anxios atunci când este lăsat singur ar putea evita să pună câinele într-o cușcă atunci când pleacă în vacanță, având în schimb un prieten care să aibă grijă de câine.”
Cel mai important factor de înțeles, spune Stelow, este că expunerea la un declanșator fără o planificare atentă va înrăutăți lucrurile.
„Acest lucru este denumit „sensibilizare” mai degrabă decât „desensibilizare”. Deși este calea americană, animalul de companie nu va „trece peste asta” cu o expunere crescută.”
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…