Din cuprinsul articolului
Cum scot pisicile sunetele de toarcere? Mecanismul prin care pisicile emit sunete de toarcere a rămas un mister – până acum.
Se știe că felinele produc trei tipuri diferite de sunete – mieunatul, țiuitul și toarcerea. În timp ce mecanismele din spatele mieunatului și țipătului sunt cunoscute – acestea sunt generate în laringe sau în „cutia vocală”.
La fel ca în cazul oamenilor care vorbesc – procesul exact din spatele toarcerii a rămas necunoscut.
Însă un nou studiu publicat recent în revista Current Biology a dezvăluit modul în care pisicile reușesc să emită sunetele caracteristice. Studiul a dezvăluit că un „tampon” special încorporat în faldurile vocale ale felinelor le ajută să toarcă.
Cercetările care datează de o jumătate de secol arată că toarcerea este produsă de un mecanism special în faldurile vocale din interiorul laringelui. Studiile anterioare indică faptul că sunetele sunt produse datorită unei relaxări a mușchilor.
Însă, există un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Viena. Acesta arată că contracțiile musculare speciale nu sunt necesare pentru a genera toarcerea pisicilor.
Cercetarea demonstrează că laringele pisicilor domestice poate produce sunete impresionant de joase.
Oamenii de știință au declarat că mecanismul de producere a sunetului este foarte asemănător cu „vocea scârțâitoare” sau „frisonul vocal” uman.
Noua cercetare arată că „laringele pisicilor poate produce cu ușurință sunete în regim de toarcere. Acesteau au frecvențe fundamentale de 25-30Hz fără aport neuronal sau contracții musculare”.
De asemenea, a fost descoperit un „tampon” special în faldurile vocale ale pisicilor. Acesta permite sunetele.
„Cercetările anatomice au dezvăluit o „pernuță” unică în faldurile vocale ale pisicilor. Aici s-ar putea explica cum un animal atât de mic, care cântărește doar câteva kilograme, poate produce în mod regulat sunete la aceste frecvențe incredibil de joase. Sunetele sunt cu mult sub chiar și cele mai joase produse de vocile umane”, a declarat Christian Herbst, coautor al studiului, potrivit independent.
În timp ce noua cercetare respinge categoric teoria anterioară, cercetătorii au spus că este, de asemenea, un „indicator clar” că înțelegerea actuală a toarcerii pisicilor este incompletă și că merită cercetări suplimentare.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…