Din cuprinsul articolului
Cum se infectează pisica cu Toxoplasma gondii? Toxoplasmoza este o boală parazitară cauzată de un microorganism numit Toxoplasma gondii, care este un protozoar microscopic unicelular și poate infecta o gamă largă de mamifere cu sânge cald, inclusiv omul.
Pisicile se pot infecta cu Toxoplasma gondii consumând animale de pradă, cum ar fi șoarecii și iepurii, sau consumând carne și organe de la animalele infectate, precum porcii și vacile.
Cum se infectează pisica cu Toxoplasma gondii?
Odată în interiorul organismului pisicii, parazitul se reproduce și elimină otociste (forma de rezistență a parazitului) în fecalele sale.
Pentru a înțelege cum oamenii se pot infecta cu Toxoplasma gondii, trebuie să privim modul în care se infectează pisicile, deoarece pisicile joacă un rol important în ciclul de viață al acestui parazit. Oamenii se pot infecta prin:
- Consumul de carne contaminată și insuficient preparată termic.
- Consumul de fructe și legume nespălate.
- Consumul de lapte nepasteurizat.
- Curățarea litierei pisicii, deoarece pisicile cu infecție acută pot elimina otociste în fecale.
- Jocul în nisipul de joacă al copiilor în care o pisică infectată a defecat.
Șansele ca o pisică să fie infectată cu Toxoplasma gondii sunt relativ mici, mai ales dacă aceasta este ținută în casă și hrănită corespunzător.
Pisicile pot fi infectate dacă li se oferă carne crudă sau lapte nepasteurizat. De asemenea, pisicile se pot infecta în uter sau în timpul vieții lor.
În cazul femeilor însărcinate, contactul cu Toxoplasma gondii poate avea consecințe serioase. Femeile care aveau anticorpi anti-Toxoplasma înainte de sarcină sunt, în general, protejate împotriva infecției fetale. Deoarece acești anticorpi pot neutraliza parazitul.
Pisicile care au fost diagnosticate cu toxoplasmoză și prezintă simptome
Femeile care nu au avut niciodată contact cu Toxoplasma înainte de sarcină sunt în pericol de a pierde sarcina sau de a naște copii cu probleme grave. Cum ar fi malformații congenitale, orbire sau retard mintal, din cauza lipsei de anticorpi protectoare.
Diagnosticul toxoplasmozei la pisici poate fi realizat prin teste care detectează anticorpii IgG și IgM cu ajutorul imunofluorescenței.
Pisicile care au fost diagnosticate cu toxoplasmoză și prezintă simptome pot fi tratate cu clindamicină, un antibiotic eficace împotriva acestui parazit.
Pentru a preveni infectarea pisicii cu Toxoplasma gondii trebuie să eviți anumite lucruri . Este important să limitezi accesul acesteia în afara casei.
Să nu o hrănești cu carne crudă sau lapte nepasteurizat și să iei măsuri pentru a preveni contactul cu fecalele de pisică. Cum ar fi curățarea regulată a litierei.
Este crucial să acorzi o atenție deosebită igienei și să speli cu grijă legumele și fructele înainte de a le consuma, pentru a preveni orice risc de infecție cu Toxoplasma gondii, conform veterinarladomiciliu.ro.