Din cuprinsul articolului
Pisicuțele nou-născute de mai puțin de 2 săptămâni trebuie atinse doar dacă viața lor este în pericol, dar asigurați-vă că le manipulați corect. Ar trebui să evitați să le atingeți până când acestea au în jur de 2 săptămâni. Bineînțeles, capacitatea ta de a face acest lucru depinde de caracterul mamei și de faptul dacă aceasta are grijă în mod corespunzător de pui.
Dacă este necesar, puteți ține în reprize scurte pisicuțele în brațe, o dată pe zi, pentru a confirma că iau în greutate. Cu toate acestea, aveți grijă să nu le atingeți prea mult deoarece acest lucru ar putea să o deranjeze pe mamă.
Da și nu. Pot exista scenarii în care trebuie să atingeți sau să mutați un pisoi nou-născut pentru că viața lui este în pericol. De exemplu, dacă are membranele de naștere care îi acoperă gura în timp ce mama nu manifestă niciun interes, trebuie să acționați pentru a elibera gura pisoiului sau riscă să se sufoce.
Pe de altă parte, nu este o idee bună să atingeți un pisoi nou-născut doar de dragul de a o face, în timp ce acesta suge fericit de la mama sa. Ați putea răni involuntar puiul fragil sau instinctele materne ale mamei pisică ar putea interveni, lăsându-vă cu mușcături sau zgârieturi dureroase.
Regula de bază este să evitați să manipulați nou-născuții până la vârsta de 2 săptămâni, cu excepția cazului în care aveți un motiv imperios necesar pentru a face acest lucru. După două săptămâni, ochii pisicuțelor vor fi deschiși, iar sistemele lor în curs de dezvoltare nu vor mai fi atât de delicate. De asemenea, mama pisică va avea probabil nevoie de o mică pauză binemeritată .
Puneți întotdeauna în balanță beneficiile și riscurile. În cele din urmă, dacă intervenția o va supăra pe mamă, respectați acest lucru și manipulați nou-născuții doar dacă viața lor este în pericol.
Dacă pisica mamă sau puii sunt în primejdie, atunci trebuie să interveniți și să atingeți imediat puii nou-născuți. Exemple de acest lucru includ cazul în care mustăcioasa are dificultăți la naștere și trebuie să duceți mama și pisicuțele la un medic veterinar. Sau ar putea fi nevoie să interveniți dacă pisoiul nu se mișcă sau nu respiră, este prea rece, nu suge, nu pare să ia în greutate sau dacă aveți o pisică care nu acordă atenție puiului său.
International Cat Care sugerează ca atunci când trebuie să verificați pisoii, să îi țineți cât mai aproape de mamă. Lăsați-o să vadă pisoiul în permanență sau chiar să fie la distanță de atingere. Spălați-vă mai întâi pe mâini, pentru a vă asigura că sunt curate și că nu vor transfera bacterii sau viruși către pisoi. Așezați-vă pe podea lângă mamă și țineți pisoiul astfel încât să îl poată vedea.
Țineți pisoiul în poziție verticală (adică cu burta în jos) și sprijiniți-l complet în mâinile dumneavoastră. Pisicuțele nou-născute sunt vulnerabile la răceală și la pierderea căldurii, așa că asigurați-vă că le țineți cald în timpul manipulării. Înfășurați o sticlă de apă caldă într-un prosop și, dacă este necesar, sprijiniți pisoiul pe aceasta pentru a se încălzi.
Manipulați pisoiul cu grijă și pentru cel mai scurt timp posibil, apoi puneți-l direct înapoi cu mama. Când puneți pisoiul înapoi, încercați să o mângâiați și pisicia apoi pisoiul pentru a transfera mirosul.
Nu, nu imediat. VetStreet explică faptul că în primele două săptămâni de viață, pisicuțele sunt ocupate să mănânce, să doarmă și să facă caca. Cu toate acestea, manipularea este importantă odată ce li se deschid ochii și urechile, în jurul vârstei de 10 până la 14 zile. Este esențial ca o serie de persoane diferite să țină și să atingă pisicuțele cu blândețe și într-un mod adecvat pentru a le transforma în pisici adulte încrezătoare și bine adaptate.
PetCoach explică faptul că pisoii care sunt respinși sau care rămân orfani în alt mod atunci când mama moare trebuie să fie crescuți manual. În aceste circumstanțe, este bine să manipulați pisicuțele. Aveți grijă să vă spălați mai întâi pe mâini și să păstrați pisicuțele calde în permanență, să le hrăniți regulat și să le faceți toaleta. Pisicuțele orfane au nevoie de o atenție specială, așa că discutați întotdeauna despre îngrijirea lor cu medicul veterinar.
Dacă observați pui de pisică nou-născuți care par să fie sălbatici, Alianța Primarilor recomandă să îi lăsați singuri și să îi observați de la o distanță de cel puțin 35 de metri. Pisoii nou-născuți sunt surzi și orbi, iar instinctul le spune să rămână în cuib. Dacă mama nu este prezentă, este posibil ca aceasta să se fi strecurat pentru a-și face nevoile sau pentru a găsi hrană. La întoarcere, ea va verifica dacă există vreun pericol înainte de a se apropia de cuib. Dacă simte că puii au fost deranjați sau că sunteți prea aproape, crește riscul ca ea să fugă și să-i abandoneze.
O pisică sălbatică care se simte amenințată va opta să își mute puii într-un cuib nou. Deoarece ea poate purta doar câte unul la un loc, vor exista ocazii în care puii ei vor părea abandonați, dar nu sunt de fapt. Din nou, stați la o anumită distanță pentru a monitoriza situația. Puii de pisică sălbatică se simt cel mai bine cu mama lor până la vârsta de cel puțin cinci-șase săptămâni.
După cum explică Manualul veterinar Merck, manipularea și mângâierea pisicuțelor la începutul vieții le ajută să se obișnuiască cu oamenii, iar acestea vor fi animale de companie mai bune. După ce ajung la vârsta de 2 săptămâni, puteți începe să vă jucați ușor cu pisicuțele. Oferiți-le o mulțime de jucării cu care să se joace și încercați să evitați să le permiteți să se joace cu degetele dumneavoastră, deoarece acest lucru poate încuraja comportamentul de mușcare mai târziu.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…