Lumea animalelor

Cum știi când este timpul să îți iei rămas bun de la prietenul tău necuvântător

Cum știi când e sfârșitul vieții animalului tău iubit? Este greu să îți vezi câinele sau pisica îmbătrânind sau îmbolnăvindu-se, dar este și mai greu să te gândești să îi adormi. Ceva nu este în regulă atunci când știi că „moartea” animalului tău de companie este programată prin intermediul unei întâlniri cu medicul veterinar – iar tu a trebuit să dai acel telefon.

Deși procesul extrem de personal de luare a unei decizii privind sfârșitul vieții animalului dvs. de companie este plin de complexități legate de moarte și durere, este o decizie pe care pur și simplu nu o puteți ignora. Dar cum știți când este momentul potrivit?

Cum știi când e sfârșitul? Nu este un răspuns în alb și negru

A ști când să eutanasiezi un animal de companie este „rareori alb-negru”, spune Sarah Nold, medic veterinar la Trupanion. „Poate fi diferit de la persoană la persoană și chiar de la animal la animal.”

Medicul veterinar vă poate ajuta să vă ghidați în acest proces, dar, în calitate de părinte al unui animal de companie, tot va trebui să luați decizia dificilă. Pe măsură ce vă gândiți la „dacă” și „când” , probabil că veți fi la limita dintre confruntarea cu propriile sentimente de pierdere și încetarea suferinței animalului dumneavoastră.

Cu toate acestea, există anumite semne care pot indica faptul că este timpul să vă luați rămas bun de la animalul dvs. de companie.

„Mi se pare util să vă gândiți la câteva lucruri carevă fac animalul de companie fericit. Poate că este vorba de mâncare. Sau să se joace cu mingea. Sau să sară pe canapea și să se uite la televizor cu tine. Sau o listă lungă de alte activități”, spune Nold. „Mai poate animalul dvs. să facă aceste activități? Mai vrea animalul dvs. să facă aceste activități? Poate că o face uneori și alteori nu, dar nu obișnuia să refuze niciodată această activitate anume.”

Aceste decalaje – cât de des mai vrea animalul  să aducă mingea și cât de des nu – pot face greu de spus dacă calitatea vieții sale are de suferit, dar ținerea unei evidențe simple poate ajuta.

„Luați în considerare să puneți pe un calendar o față fericită pentru o zi bună și o față tristă pentru o zi proastă”, sugerează Nold.

„Luați în considerare lucruri precum nivelul de durere, pofta de mâncare, dacă este capabil să se curețe singur (în special în cazul pisicilor) și capacitatea sa de a se deplasa. Dacă zilele rele sunt mai numeroase decât zilele bune, acesta ar putea fi un indiciu că ar fi timpul să vă consultați medicul veterinar.”

Cunoașteți semnele bolii vs. îmbătrânire

Sursă foto: Shutterstock / Cunoașterea semnelor de îmbătrânire și a semnelor de boală vă poate ajuta să stabiliți când este momentul potrivit să vă luați rămas bun de la prietenul  blănos

Cum știi când e sfârșitul vieții animalului tău iubit? Deși este normal ca animalele de companie să încetinească sau să devină mai sedentare pe măsură ce îmbătrânesc, schimbările majore de comportament pot fi și un semn de boală. Cunoașterea semnelor tipice ale îmbătrânirii versus simptomele bolilor vă poate ajuta să știți dacă comportamentul animalului dvs. de companie este normal sau un simptom de alarmă a ceva mai grav.

„Acesta este motivul pentru care ar fi important să vă asigurați că faceți teste pentru a obține un diagnostic”, spune Dwight Alleyne, un medic veterinar din Marietta, Georgia. „Unele boli pot avea un prognostic bun după tratament, în timp ce altele au un prognostic mai slab”.

Dacă boala este prezentă, următoarea întrebare la care trebuie să răspundeți este: Poate fi gestionată? Dacă răspunsul este „da”, atunci puteți colabora cu medicul veterinar pentru a oferi medicamente sau modificări pentru animalul dvs. de companie, atâta timp cât acestea sunt fezabile și eficiente.

De exemplu, dacă un câine în vârstă este diagnosticat cu artrită, boala – care poate progresa ani de zile – poate fi adesea tratată cu succes cu medicamente și modificări ale mediului, cum ar fi suprafețele antiderapante. Boala renală cronică la pisici poate fi, de asemenea, tratată cu o dietă specială, iar pisicile care o pot mânca, pot trăi ani de zile.

„Atunci când au de-a face cu îmbătrânirea, animalele de companie pot doar să încetinească și să înceapă să-și piardă unele funcții ale simțurilor lor”, spune Alleyne, ”dar, în general, ele tind să-și mențină comportamentul normal într-un ritm mai lent.”

Ce se întâmplă atunci când este timpul?

Dacă sunteți din ce în ce mai îngrijorat de starea animalului dvs. de companie, mulți medici veterinari vă sugerează să consultați Scala de calitate vieții. Aceasta a fost dezvoltată de medicul veterinar Alice Villalobos, iar dumneavoastră pur și simplu vă clasificați animalul de companie în șapte domenii diferite cu un scor de la 0 la 10 (0 fiind cel mai rău):

  • durere
  • foame
  • hidratare
  • igienă
  • fericire
  • mobilitate
  • mai multe zile bune decât rele

Dacă scorul total este de 35 sau mai mare, probabil că are o calitate a vieții acceptabilă. Orice valoare mai mică poate însemna că este timpul să discutați cu medicul dumneavoastră veterinar.

Atunci când trebuie să renunțați la animalul dvs. de companie, este normal să vă întrebați dacă faceți alegerea corectă.

„Decizia este adesea însoțită de rușine și vinovăție”, spune Linda Simon, membru al echipei de consultanță veterinară pentru Pawleaks.

„Cu toate acestea, ar trebui să privim eutanasia ca o „bunătate finală”, ceva ce putem oferi animalului nostru de companie, pentru a preveni suferința [acestuia]. Deși poate părea ciudat să vă faceți o programare pentru acest lucru, întotdeauna le spun clienților mei că este mai bine să vă luați rămas bun cu o zi mai devreme decât cu o zi prea târziu.”

Procesul propriu-zis este de obicei foarte liniștit pentru un animal de companie și, în unele circumstanțe, poate fi chiar o ușurare.

Recent Posts

Sibiu: Sterilizare gratuită pentru câini și pisici pe 19 septembrie

O nouă campanie de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor va avea loc mâine, 19…

7 ore ago

Eutanasierea va fi interzisă în cazul acestei categorii de câini

Eutanasierea va fi interzisă pentru câinii fără stăpâni sănătoși. Un nou proiect legislativ propune interzicerea…

8 ore ago

8 animale de companie care te pot ține trează noaptea

Unele animale de companie își desfășoară majoritatea activităților noaptea, atunci când majoritatea oamenilor dorm. Este…

10 ore ago

Căsuțe pentru pisici, montate lângă blocuri. Orașul din România unde felinelor se vor bucura de o nouă casă

O Primărie de Sector din București a luat o inițiativă inovatoare și empatică pentru a…

11 ore ago

Terapie prin muzică: povestea emoționantă adolescentei care cântă la pian pentru animalele din adăposturi

Terapie prin muzică. La un adăpost din New York, animalele de companie salvate au parte…

12 ore ago

Băile Olănești: campanie de sterilizare gratuită câini și pisici

Primăria orașului Băile Olănești, UAT Băile Olănești, în colaborare cu sprijinul echipei de medici Smeura,…

13 ore ago

Parteneri