Din cuprinsul articolului
Cum toarce pisica? Unul dintre cele mai încântătoare sunete pentru un iubitor de pisici este zgomotul de tors al prietenului lor felin. De fapt, cum toarce pisica?
Da, modul în care pisicile își produc toarcerea mulțumită a fost mult timp un mister.
Pisicile domestice posedă niște „tampoane” încorporate în corzile vocale, care adaugă un strat suplimentar de țesut adipos acestora. Asta le permite să vibreze la frecvențe joase, relatează astăzi oamenii de știință în publicația Current Biology.
Cum toarce pisica: explicație de ultimă oră
Laringele acestor animale nu pare să aibă nevoie de niciun aport din partea creierului pentru a produce astfel de toarce. „Torsul a avut, din punct de vedere istoric, o explicație neștiințifică”, spune Bonnie Beaver, cercetător la Universitatea A&M din Texas.Au conceput diverse teorii pentru a rezolva misterul, dar puține au fost testate. Noul studiu, spune Beaver, este un bun pas înainte.
Pisicile domestice sunt mici, majoritatea cântărind în jur de 4,5 kilograme. Iar cercetătorii se întrebau cum reușesc aceste animale să genereze sunete de joasă frecvență. Între 20 și 30 de hertzi, care sunt observate de obicei la animale mult mai mari, cum ar fi elefanții.
Complicat e torsul!
Cele mai multe sunete ale mamiferelor sunt produse într-un mod similar. Un semnal de la creier determină corzile vocale să se preseze împreună, iar fluxul de aer prin laringe face ca aceste corzi să se lovească una de alta de sute de ori pe secundă, producând sunet. Acest proces, cunoscut sub numele de oscilație auto-susținută indusă este un fenomen pasiv.
Odată ce corzile vocale încep să vibreze, nu mai este necesară nicio altă intervenție neuronală pentru a le menține sunetul, potrivit livescience.
Ipoteza contracției musculare active susține că pisicile domestice își contractă și relaxează mușchii laringieni de 30 de ori pe secundă. Numai pentru a toarce. Ideea, a prins contur și de atunci a devenit o explicație comună pentru torsul pisicilor.