Sari la conținut
Home » Cumpărăm sau adoptăm un animal de companie? Aspectele pe care trebuie să le iei în considerare

Cumpărăm sau adoptăm un animal de companie? Aspectele pe care trebuie să le iei în considerare

cumparam sau adoptăm un animal de companie

Cumpărăm sau adoptăm un animal de companie? Problema câinilor fără stăpân rămâne acută în România, cu străzi și adăposturi pline, ceea ce reprezintă o preocupare majoră pentru ONG-urile care se ocupă de protecția animalelor. În ultimii ani, rata adopțiilor a crescut, în special în rândul tinerilor care aleg tot mai des să adopte animale de companie din adăposturi. Această tendință reflectă o conștientizare crescută asupra importanței adopției și a salvării animalelor fără stăpân.

Cu toate acestea, o parte semnificativă a populației încă preferă câinii de rasă, motivați de percepția că aceștia ar fi mai frumoși, mai inteligenți sau mai ușor de dresat. Această preferință pentru câinii de rasă continuă să alimenteze cererea pe piața ilegală de creștere și vânzare a câinilor, în ciuda eforturilor de a promova adopțiile și de a reduce numărul animalelor abandonate.

ONG-urile și autoritățile continuă să tragă un semnal de alarmă cu privire la necesitatea unui efort comun pentru sterilizarea și responsabilizarea proprietarilor de animale, precum și pentru creșterea gradului de conștientizare a beneficiilor adopției animalelor din adăposturi. Pe lângă aspectul moral, adopția câinilor fără stăpân ajută la reducerea numărului de animale abandonate și contribuie la controlul populației de câini pe străzile României.

Eforturile de educare a publicului și de încurajare a adopțiilor continuă să fie esențiale pentru a face față acestei situații și pentru a schimba percepțiile despre câinii fără stăpân în rândul populației.

„Înainte de a lua un animal, trebuie să ne gândim bine. De un milion de ori înainte. Pentru că un animal vine la pachet cu o responsabilitate pe cel puțin 10, 15 ani. Trebuie să ne gândim dacă avem timp de el, dacă avem bani pentru el, dacă avem cu cine să-l lăsăm când plecăm în vacanță și așa mai departe”, declară Carla Buleanu, președinte Big Hearts Society.

Medic veterinar: un câine dintr-un adăpost, cu un dresaj corespunzător, poate deveni chiar și un erou

„Adăposturi publice sau private – În acest caz, este esențial să vizităm adăpostul, să stăm de vorbă cu medicul veterinar și cu îngrijitorii din adăpost, să încercăm să aflăm cât mai multe despre viitorul nostru cel mai bun prieten.

Indiferent că e maidanez sau că face parte dintr-o anumită rasă, un câine dintr-un adăpost, cu un dresaj corespunzător, poate deveni chiar și un erou, un excelent câine însoțitor, de căutare și salvare, ori de terapie și activități asistate de animale”, este de părere Cristian Cristea, medic veterinar pentru G4Media.

Cumpărăm sau adoptăm un animal de companie? Carla Buleanu: să alegem să schimbăm o viață

adoptam sau cumparam 2 un animal de companie
Sursă foto: Regstru Câini

„Eu, prin asociația mea, am în grijă mai mulți câini pe care îi promovez pentru adopție. Eu îmi doresc ca oamenii să aleagă să adopte, nu contează de unde. Normal că mă bucur enorm când un câine salvat de mine sau de colegii mei pleacă în adopție.

Dar mă bucur la fel de mult și când un câine dintr-un adăpost este adoptat. Mai ales că în general, în țară, în multe adăposturi, chiar și private, câinii sunt eutanasiați din 14 în 14 zile. Adăposturile sunt arhipline. Străzile, la fel. Important e să alegem să schimbăm o viață”, mai adaugă Carla Buleanu pentru sursa citată.

Aspecte de luat în considerare când vrei să cumperi un câine

Cei care își doresc să cumpere un animal de companie trebuie să se informeze foarte bine înainte. Din păcate, încă se mai face comerț ilegal cu animale pe internet.

„Recomand viitorilor cumpărători să caute temeinic o canisă autorizată de Asociația Chinologică Română.

Crescătorul trebuie să ne convingă că este de încredere. Avantajul, atunci când optăm pentru un câine crescut în canisă, este că îi putem cunoaște părinții și avem mai multe informații despre istoricul acestora și posibilele predispoziții genetice spre anumite boli.

Sunt 356 de rase recunoscute de Federația Chinologică Internațională.

Lipsa de informare și lipsa de responsabilitate duc la numeroase cazuri de abandon – câinele devine prea mare sau prea agresiv ori are blana prea mare și lasă păr. Din fericire, abandonul animalelor de companie este pedepsit prin lege. La fel stau lucrurile și în cazul pisicilor”, continuă medicul Cristian Cristea.