Din cuprinsul articolului
Curiozitate stranie. Chiar că au un al șaselea simț. Cercetătorii au folosit Google Earth pentru a descoperi că vacile au tendința de a se orienta spre nord-sud de-a lungul liniilor câmpului magnetic al Pământului.
Cercetări anterioare au arătat că vântul și lumina soarelui pot determina animalele de turmă să își schimbe traseul. Valabil și pentru vacile.
Curiozitate stranie: Al șaselea simț
Cercetătorii sunt acum siguri că rumegătoarele dau dovadă de acest al șaselea simț ciudat pentru orientare.
Observațiile lor pe teren asupra cerbilor au arătat, de asemenea, că și aceștia se îndreaptă spre nordul sau sudul magnetic.
„Google Earth este perfect pentru acest tip de studiu, deoarece animalele nu sunt deranjate de observator”, a declarat Sabine Begall, zoolog la Universitatea Duisburg-Essen din Germania și coautor al studiului detaliat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Vântul și ora din zi nu au oferit explicații mai bune. De ce s-ar orienta 8.510 bovine din 308 locații din întreaga lume cu precădere spre nord-sud? Multe dintre imagini au fost realizate în zile însorite și fără nori, așa că treaba nu ține.
Date referitoare au venit și de la 2.974 de căprioare provin din observații din Republica Cehă. Cercetătorii au examinat, de asemenea, locurile e căprioarele care se odihnesc, la adăpos,t în adâncul pădurii, departe de vânt.
Merg magnetic
Atât vitele, cât și căprioarele erau orientate mai degrabă în direcția magnetică nord-sud decât în cea geografică nord-sud. Polii magnetici ai Pământului nu se aliniază perfect cu polii nord și sud.
Cercetări anterioare au arătat că animale precum păsările, broaștele țestoase și somonii migrează folosind simțul direcției magnetice. Și mamiferele mici, precum rozătoarele și o specie de lilieci, au, de asemenea, o ”busolă magnetică”, potrivit livescience.
De fapt, Begall și colegii săi au devenit interesați să vadă dacă mamiferele mai mari posedă un simț magnetic similar. Și s-a dovedit ca au, ceva cam cum au și șobolanii africani.