Din cuprinsul articolului
Curiozități despre furnici. Furnicile sunt insecte comune, dar au câteva caracteristici unice. La nivel mondial sunt cunoscute peste 10.000 de specii de furnici. Ele sunt deosebit de răspândite în pădurile tropicale, unde, în unele locuri, pot reprezenta până la jumătate din populația de insecte.
Furnicile sunt insecte hipersociale care trăiesc, de obicei, în comunități organizate sub pământ. Furnicile sunt capabile de comportamente uimitoare legate de organizarea lor, de modul de comunicare, de distribuirea muncii, de obiceiurile de hrănire și multe altele.
Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale furnicilor este aceea că sunt un grup cu o mare capacitate de organizare, formând o structură socială complexă de indivizi cu funcții diferite, numită eusocialitate.
Organismele eusociale, cum ar fi furnicile, viespile și albinele, au un sistem de organizare socială ierarhică. Reginele sunt reproducătoare și lucrătoarele sterile. Acest lucru înseamnă că mulți indivizi își sacrifică propria reproducere pentru a avea grijă de urmașii altora.
Organizarea lor este formată din regine și masculi, care sunt responsabili în principal de reproducerea coloniei, și lucrătoare, care își împart sarcinile și se specializează în construirea cuibului, îngrijirea larvelor, căutarea hranei și protecția.
Spre deosebire de unii gândaci care trăiesc doar câteva zile sau chiar ore, furnica regină a unei anumite specii, cum ar fi Pogonomyrmex Owyheei, poate trăi până la 30 de ani. Furnicile lucrătoare, pe de altă parte, au o speranță de viață medie de aproximativ 2 ani.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, furnica regină conține același material genetic ca și furnicile comune. Cu toate acestea, după fertilizare, furnica regină devine regină. ADN-ul ei este modificat, iar speranța ei de viață se înmulțește.
Principala diferență între sexuate și lucrătoare este prezența aripilor. În timp ce muncitoarele sunt indivizi apterei (fără aripi), sexuatele au două perechi de aripi. Aceste aripi le permit să părăsească cuibul și să efectueze ceea ce se numește zborul nupțial sau zborul roiului, potrivit animalwised.
Zborul nupțial sau înmulțirea constă în zborul sexuaților (masculi și femele înaripate) în afara cuibului. Cu toate acestea, la unele specii de furnici, zborul nupțial a dispărut, deoarece femelele, deși au aripi, și-au pierdut capacitatea de a zbura.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…