Din cuprinsul articolului
Nu este neobișnuit să auzi iubitorii de oceane spunând că balena lor preferată este „balena ucigașă” – sau, sub o terminologie mai puțin amenințătoare și mai precisă, orca (denumită științific Orcinus orca).
Aceste mamifere marine sunt icoane oceanice incredibil de puternice, dar am vești despre orci care s-ar putea să-i surprindă pe unii dintre voi: „balena ucigașă” NU este, din punct de vedere tehnic, o balenă! Orcile au o mulțime de caracteristici comune cu balenele, dar din punct de vedere taxonomic, ele sunt de fapt delfini!
Cel mai mare membru al familiei delfinilor, orcile sunt incredibil de puternice și vânează orice, de la păsări marine până la prăzi mari, cum ar fi speciile de pinipede (foci și lei de mare), și chiar rechini sau alte balene. În timp ce toate balenele, delfinii și marsuinii se încadrează în ordinul Cetaceelor, dinții orcilor sunt cei care le clasifică în subordinul Odontoceti, ceea ce le face „balene dințate”.
Poate vă gândiți: „Dacă sunt balene cu dinți, asta nu înseamnă că sunt balene?”. Ei bine, ele sunt clasificate ca balene dințate din cauza subordonării lor, dar familia lor specifică din subordonarea Odontoceti este Delphinidae – delfinii oceanici.
Dacă vă uitați cu atenție la constituția fizică a orcilor, acestea sunt mult mai asemănătoare ca aspect cu omologii lor delfini și marsuini decât cu verii lor care sunt mai frecvent numiți balene: cei din subordonul Mysticeti (balene cu balene cu balene cu balene).
Mulți delfini au capetele curbate în formă de bulb, asemănătoare unui cioc, cu corpuri proiectate pentru a le face mai eficiente și aerodinamice în mișcările lor. Cu un tip de corp mai compact, fizicul orcii seamănă mult mai mult cu cel al unui delfin decât cu cel al unei balene.
În plus, dimensiunea acestor animale este un factor important de luat în considerare. Orcile sunt cele mai mari dintre toate speciile de delfini, dar, în comparație cu verii lor Mysticeti, sunt destul de mici. Orcile pot ajunge să aibă o lungime de până la aproximativ 32 de picioare, în timp ce cea mai mare dintre balenele cu balene cu balene (balena albastră), poate ajunge la o înălțime impresionantă de 30 de metri.
Există o altă diferență între orci și majoritatea celorlalte balene pe care ar trebui să o cunoașteți. În timp ce multor balene cu balene cu balene cu balene îi place să cânte cântece elaborate pentru a comunica între ele, abilitatea de a ecoloca (folosind „sonarul biologic” pentru a-și croi drum în ape mai greu de navigat sau în ape mai tulburi/întunecate) este specifică Odontoceti.
Capul lor conține depozite de grăsime, numite „pepeni”, care sunt organe care emit sunete care apoi ricoșează în obiectele din mediul înconjurător. Prin urmare, avem încă un alt mod în care orcile sunt mult mai asemănătoare cu rudele lor delfini.
Așadar, dacă aceste balene cu dinți sunt mai asemănătoare cu delfinii, de ce au început orcile să fie numite „balene” în primul rând? În primul rând, se spune că mulți marinari au observat orcile prădând alte balene și specii marine mai mari, ceea ce le-a adus porecla de „ucigaș de balene”. Cu timpul, această denumire s-a transformat în „balena ucigașă”. Aceasta este o explicație a asumării lor de „balenă”.
Cu toate acestea, un alt factor de diferențiere între delfin și balenă implică dimensiunea relativă a acestor creaturi. În timp ce orcile fac parte din familia delfinilor marini Delphinidae, dimensiunea lor generală este ceea ce le diferențiază de celelalte din subordonarea lor.
În prezent, dacă un delfin atinge o dimensiune de peste 30 de picioare lungime, poate fi denumit de unii balenă, dar regulile taxonomiei clasifică în continuare orca drept delfin.
Data viitoare când auziți pe cineva certându-se pe tema taxonomiei acestor creaturi magnifice, puteți fi siguri că îi veți educa cu noul dvs. set de abilități solide în ceea ce privește clasificarea cetaceelor. Și nu uitați, chiar dacă știința poate fi puțin confuză uneori… este totuși fantastică ca o balenă și fascinantă ca un delfin! Detalii extrase de pe portatul oceanconservancy.org.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…