Lumea animalelor

Curiozități din lumea animalelor! Asemănări și deosebiri între măgari și cai

Știați că măgarii și caii au evoluat din același strămoș, Dinohippus? Dar aici se termină asemănările, deoarece astăzi sunt două specii foarte diferite. Ben Hart de la Donkey Sanctuary analizează modul în care acestea diferă.

La prima vedere, măgarii și caii pot părea asemănători, dar există atât de multe diferențe între ei. Măgarii nu sunt doar niște cai mici cu urechi mari!

Sunt înrudiți măgarii și caii?

Toți măgarii și caii au evoluat de la un strămoș comun, Dinohippus, care a cutreierat câmpiile din America de Nord în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani. De atunci, ei au evoluat foarte diferit. Ca urmare a acestei evoluții îndelungate, măgarii sunt strămoși mai apropiați de zebre decât de cai.

Caii lui Przewalski sunt considerați a fi singura specie de cai cu adevărat sălbatici rămasă în lume, deoarece caii „sălbatici” de astăzi, cum ar fi mustangul american sau brumby-ul australian, sunt cai sălbatici care descind din cel domesticit.

Acești cai s-au adaptat la diverse habitate marginale, dar, deoarece provin dintr-o specie domesticită, sunt considerați sălbatici sau liberi, mai degrabă decât sălbatici.

Există măgari sălbatici?

În schimb, există încă trei specii distincte de magări sălbatici. Măgarul sălbatic african (Equus africanus) și măgarul sălbatic asiatic (Equus hemionus) sau onagrul, precum și kiangul (Equus kiang). În cadrul acestor grupuri există 12 subspecii diferite de măgar sălbatic. Interesant este că asiaticii nu au fost niciodată domesticiți.

Toate exemplarele africane de asin sălbatic sunt considerate ca fiind în pericol critic de dispariție, în mediul sălbatic mai existând doar câteva sute sau câteva mii de exemplare, când au fost înregistrate ultima dată în anii 1990. La sfârșitul anilor 1990, numărul de kiang sălbatici a fost estimat între 60.000 și 70.000 de exemplare.

Strămoșii măgarilor domesticiți, măgarii sălbatici nubieni și somalezi, își au originea în Africa de Nord. Strămoșii cailor domesticiți provin, cel mai probabil, din Asia.

Măgarul vs calul: habitat natural și diferențe de dietă

Atât măgarii, cât și caii par să fi început procesul de domesticire cam în același timp, în urmă cu aproximativ 6.000-8.000 de ani. Măgarii domesticiți au fost folosiți în Egiptul antic acum 4.000-6.000 de ani, înainte ca utilizarea lor pe rutele comerciale să îi răspândească în întreaga lume. Atât caii, cât și măgarii au fost reintroduși în America de către exploratorii europeni în secolele al XV-lea și al XVI-lea.

Strămoșii cailor au evoluat în regiunile temperate din Eurasia, în timp ce măgarii domestici au provenit din măgarul sălbatic african din regiunile semiaride din nord-estul Africii.

Habitatele diferite din punct de vedere evolutiv au ca rezultat faptul că unele din cele mai curate animale, caii sunt niște pășunatori, adaptați, pentru a trăi în zone cu iarbă, cu surse de apă ușor accesibile. Caii sunt mai degrabă adaptați la climatul temperat din Marea Britanie și din nordul Europei.

Cai vs. măgari: diferențe în structura turmei

Caii au evoluat pe câmpiile cu iarbă și, ca urmare, disponibilitatea crescută a hranei a făcut ca aceștia să formeze grupuri mai mari de animale de vârste și sexe diferite. Aceștia au un teritoriu pe care îl pot împărți cu alte grupuri de cai și nu sunt teritoriali. Există mai puțină concurență pentru hrană, iar armăsarii încearcă să adune o herghelie stabilă de iepe cu care să se înmulțească. Armăsarii care nu au o herghelie proprie se vor uni pentru a forma bande de burlaci.

Comportamentul social al măgarilor domesticiți a evoluat din nevoia strămoșilor lor de a se adapta la mediul arid și sărac în apă din Africa de Nord. Un armăsar sălbatic african își va stabili și menține un teritoriu în speranța de a atrage femelele măgar. Acesta este motivul pentru care, chiar și astăzi, măgarii domestici pot fi încă teritoriali.

În sălbăticie, femelele au tendința de a trăi singure sau în grupuri mici de două sau trei animale, incluzând poate și un mânz tânăr. Ielele cutreieră habitatele aride în căutarea unei cantități suficiente de hrană pentru a se întreține pe ele și pe mânjii lor și accesează sursele de apă unde armăsarii și-au făcut teritorii, potrivit discoverwildlife.com.

Recent Posts

Acestea sunt rasele de câini care sunt potrivite chiar dacă locuiți într-un apartament mic

Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…

23 de minute ago

18 tipuri de fructe pe care câinii le pot mânca. Bonus: fructele total interzise din meniul câinilor!

V-ați întrebat vreodată dacă câinii pot ronțăi fructe și le pot mânca ca pe o…

o oră ago

Cum poți ajuta un câine fără stăpân? Unde poți apela dacă vezi câini fără stăpân pe stradă?

În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…

2 ore ago

Importanța vaccinării la câini și pisici: schema de vaccinare recomandată de medicul veterinar. Cele mai frecvente boli care afectează câinii şi pisicile nevaccinate

Schema de vaccinare.Vaccinarea câinilor și pisicilor este esențială pentru menținerea sănătății lor și pentru prevenirea…

3 ore ago

Ce spune alegerea animalului tău de companie despre caracterul tău

Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…

4 ore ago

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

23 de ore ago