Din cuprinsul articolului
Ați auzit vreodată expresia „Ești la fel de deștept ca o broască țestoasă”? Este adesea folosită pentru a sugera că cineva este mai puțin inteligent. Dar cât de adevărată este această expresie? Țestoasele sunt considerate creaturi inteligente și chiar pot învăța trucuri!
Pot fi dresate să se așeze pe spate sau să deschidă gura atunci când văd mâncare. Iar unele broaște țestoase au demonstrat capacitatea de a învăța sarcini complicate urmărind mai întâi alte broaște țestoase care îndeplinesc acele sarcini și apoi repetându-le ele însele.
Sunt broaștele țestoase inteligente?
Abilitățile broaștelor țestoase, ca și cele ale majorității animalelor, nu sunt bine înțelese de oameni. Deși pot fi antrenate să facă anumite acțiuni specifice (cum ar fi trucul de a-și deschide gura când văd mâncare), nu se știe ce le-a motivat să învețe acea acțiune sau cât de mare este capacitatea lor de învățare.
Fără această înțelegere a cogniției broaștelor țestoase, este dificil de determinat dacă sunt creaturi inteligente. Inteligența broaștelor țestoase este probabil comparabilă cu cea a majorității celorlalte vertebrate, cu abilități excepționale în anumite domenii (cum ar fi navigația sau comunicarea).
Deoarece trăiesc sub apă și nu își folosesc membrele pentru a comunica, așa cum o fac oamenii, poate părea mai puțin „inteligentă” decât ne-am aștepta, dar abilitățile lor cognitive sunt în continuare foarte ridicate.
Cât de inteligente sunt broaștele țestoase?
La întrebarea cât de inteligente sunt broaștele țestoase este dificil de răspuns, deoarece nu există un sistem standardizat de măsurare a inteligenței.
În plus, cogniția broaștelor țestoase nu este bine cercetată, așa că este greu de știut ce pot sau nu pot face. Știm că broaștele țestoase au demonstrat o oarecare capacitate de a învăța, dar ele sunt încă un mare mister din punct de vedere științific.
Țestoasele au un sistem nervos foarte asemănător cu cel al oamenilor. Creierul unei broaște țestoase este împărțit în cerebel, mezencefal și creierul anterior. Creierul mijlociu controlează funcțiile de respirație și ritmul cardiac iar creierul anterior controlează echilibrul și coordonarea mișcărilor, potrivit wildanimalscentral.com.