Din cuprinsul articolului
Deși majoritatea furnicilor pe care le vedem zi de zi sunt muncitoare prin definiție, ne întrebăm dacă au vreodată timp de odihnă. Oare prietenii noștri cu șase picioare trăiesc sentimentul echivalent cu cel de a se odihni pe canapea după o săptămână plină sau de a se întinde pentru un somn de calitate după o noapte lungă?
Răspunsul este da, deși comportamentul de somn al celor mai multe furnici seamănă mai degrabă cu un somn de putere decât cu un somn de opt ore. O varietate de studii au arătat că muncitorii pot lua de la opt minute de odihnă la fiecare 12 ore, până la peste 250 de sieste de un minut într-o zi; adesea la intervale neregulate. Deși cifrele variază considerabil, ele pălesc în comparație cu programul regal de somn.
Reginele se vor bucura adesea de cicluri de somn mai regulate, mai lungi și mai profunde, care pot dura până la nouă ore pe zi – de două ori mai multă odihnă decât cea de care se bucură un simplu muncitor.
Deci, iată, furnicile fac somnul de putere, iar muștele de fructe dorm ca oamenii. Subiectul somnului este o adevărată cutie a Pandorei cu povești minunat de misterioase și curioase, care va fi cu siguranță explorat mai departe în articolele viitoare.
Depunerea a până la 300.000 de ouă într-o zi, înainte de a participa la funcțiile oficiale și la cinele de gală din timpul nopții, pare cu siguranță o bună justificare pentru un somn bun. În ceea ce privește muncitoarele, comportamentul de a trage un pui de somn de putere ajută la asigurarea faptului că „suficiente furnici lucrătoare sunt treze la un moment dat pentru a proteja și servi colonia”.
Regina poate trăi până la 45 de ani
Această discrepanță în ceea ce privește timpul de somn are consecințe pe termen lung; o furnică lucrătoare trăiește de obicei doar 6-12 luni, în timp ce o regină poate trăi până la șase ani. Unele regine elisabetane au fost observate ajungând chiar până la 45 de ani.
Majoritatea celorlalte insecte demonstrează, de asemenea, o anumită formă de comportament de somn sau de odihnă. Muștele de fructe ies în evidență în special, deoarece preferințele lor de somn sunt asemănătoare în mod simpatic cu cele ale oamenilor.
Ele pot dormi până la șapte ore pe noapte, ceea ce este destul de remarcabil având în vedere durata lor de viață de 50 de zile. Prin urmare, ele sunt utilizate în mod obișnuit într-o varietate de studii privind somnul care explorează efectele cofeinei și ale privării de somn; în cazul celei din urmă, ele pot chiar să prezinte dizabilități cognitive., potrivit medium.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…