Lumea animalelor

Curiozități din lumea animalelor: Cum aud șerpii dacă nu au urechi?

Din cuprinsul articolului

Șerpii sunt creaturi fascinante care continuă să ne surprindă. Timp de ani de zile, unii oameni de știință au crezut că șerpii sunt complet surzi. Acum, diferite descoperiri dovedesc că nu este așa.

Șerpii pot auzi, dar nu în același mod în care auzim noi. Șerpii își folosesc auzul pentru a detecta vibrațiile, ceea ce îi ajută să găsească hrană și parteneri. Deși cercetările sunt limitate, oamenii de știință descoperă mai multe informații despre modul în care funcționează auzul unui șarpe.

Șerpii au urechi?

Șerpii nu au urechi, așa cum au oamenii. Ei nu au urechi externe și un timpan ca al nostru, dar nu sunt surzi. În loc să audă prin membrana timpanică, ca oamenii, șerpii simt vibrațiile pe care le produce sunetul prin oasele cvadrat și columelă. Ambele sunt atașate de osul maxilar al șarpelui. Atunci când aceste oase sunt stimulate de vibrații, ele trimit un semnal către urechea internă.

În comparație cu celelalte simțuri ale lor, auzul nu este unul dintre principalele simțuri pe care șerpii se bazează pentru supraviețuire. De aceea, auzul lor nu este la fel de avansat ca al multor alte animale sălbatice . Deși nu este cel mai important simț pentru șerpi, acesta joacă totuși un rol în strategia lor de supraviețuire. Șerpii își folosesc în primul rând vederea și simțul puternic al mirosului pe lângă vibrațiile produse de sunet pentru a-și lovi și captura mâncarea.

Șerpii își folosesc, de asemenea, capacitatea de a detecta vibrațiile prin sol pentru a evita animalele mai mari care i-ar putea vedea ca fiind prada lor. Se pare că acest lucru este deosebit de important pentru a ajuta șerpii să evite prădătorii și rănile. Dar ei folosesc vibrațiile și pentru a detecta prada.

Șerpii pot auzi?

Deși șerpii nu pot auzi la fel de bine ca oamenii, ei vă pot auzi vorbind. Șerpii pot auzi frecvențe joase, dar cercetările au indicat că trebuie să fie sub 600 Hz. Vocea umană variază între 100 și 250 Hz. Acest lucru înseamnă că șerpii pot auzi oamenii, mai ales dacă aceștia sunt extrem de zgomotoși. Auzul șarpelui nu este la fel de precis ca cel al câinelui, dar există totuși.

Când vă gândiți la șerpi, probabil că vă gândiți la acea alunecare a limbii lor. Aceasta este de fapt vitală pentru supraviețuirea lor. Șerpii își folosesc limba pentru a colecta informații din lumea exterioară. Celulele senzoriale asociate cu un organ numit organul lui Jacobson îi ajută să își miroasă mâncarea atunci când linge aerul.

Nu toți șerpii au aceeași gamă de auz. Unii șerpi pot auzi mai bine decât alții. Toți șerpii par să aibă aceeași anatomie a urechii, dar fiecare specie de șarpe necesită adaptări diferite pentru mediul în care trăiesc.

Cercetările privind anatomia urechilor și auzul șerpilor vor continua, mai ales acum că mitul conform căruia aceștia sunt surzi a fost demontat. Da, șerpii vă pot auzi și se bazează pe simțul auzului pentru a supraviețui. Țineți cont de acest lucru atunci când vă adăpostiți șarpele și asigurați-vă că nu îl expuneți la zgomote sau vibrații care l-ar putea stresa.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

15 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

17 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

18 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

19 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

20 de ore ago