Din cuprinsul articolului
În general, coama leilor au rolul de a impresiona și de a intimida, însă nu toți masculii le au, iar în anumite circumstanțe, leoaicele sunt cunoscute ca având părul facial pufos.
Nicio specie de animale sălbatice nu este mai emblematică pentru savana africană decât leul, ai cărui masculi poartă în jurul gâtului o pălărie lucioasă și zbârcită. Dar de ce au leii coamă?
Aceste plete strălucitoare au rolul de a-i impresiona pe ceilalți lei, atât pe potențialii parteneri, cât și pe potențialii rivali, a declarat pentru Live Science Bruce Patterson, un cercetător în domeniul mamiferelor de la Field Museum din Chicago.
Dar unii lei masculi nu au deloc coamă și asta pentru că o coamă întunecată și zbârlită poate avea și unele dezavantaje. În ciuda beneficiilor pe care le aduce impresionarea celorlalți lei cu o coamă stufoasă, purtarea unei eșarfe groase în jurul gâtului toată ziua, în timp ce sunteți la soare, nu este ideală, iar studiul din 2002 a sugerat că masculii cu coamă se încălzesc mai mult decât femelele fără coamă.
Temperaturile ridicate ale corpului pot cauza probleme în timpul producției de spermă, iar autorii subliniază că masculii cu mandibulă închisă la culoare aveau tendința de a avea mai multă spermă anormală. Această problemă legată de căldură poate fi motivul pentru care unele populații de lei au manele foarte mici, aproape inexistente.
În regiuni precum Serengeti sau craterul Ngorongoro din nordul Tanzaniei – care se află la mii de metri deasupra nivelului mării, cu temperaturi care scad în mod regulat sub 16 grade Celsius, leii masculi au adesea coame mari și pufoase.
Dar în Parcul Național Tsavo East din Kenya, care este mai aproape de nivelul mării și mai cald, leii masculi au coarne foarte mici, aproape inexistente. Un leu cu o coamă mare nu ar fi capabil să meargă foarte departe în timpul zilei sau să se îndepărteze prea mult de apă, a spus Patterson. Acest lucru i-ar pune „într-un dezavantaj, în raport cu un leu care nu are o pătură mare pe umeri”, a spus el.
Unele coame pot fi mai impresionante decât altele. Un studiu din 2002, care a analizat selecția sexuală, temperatura și diferitele mantii ale leilor, a constatat că părul mai închis la culoare părea să fie mai atractiv pentru femele și, de asemenea, era corelat cu o nutriție mai bună și niveluri mai ridicate de testosteron. În plus, cercetătorii au observat că leii masculi cu o coamă mai lungă păreau să fie mai intimidanți pentru alți masculi.
Este o intimidare pentru masculii rivali, care văd un fân gigantic care se îndreaptă spre ei și ies din Dodge”, a spus Patterson. Acest lucru se poate aplica și leilor din afara habitatelor lor naturale. Unul dintre studiile lui Patterson a arătat că, în rândul leilor de la grădinile zoologice din America de Nord, indivizii din orașele cu vreme mai rece aveau tendința de a avea o coamă mai groasă și mai densă.
În 2018, grădina zoologică din Oklahoma City a anunțat că unei leoaice în vârstă de 18 ani, pe nume Bridget, i-a crescut în mod misterios o „mini-mană”. Analizele de sânge au dezvăluit ulterior că o tumoare benignă provocase niveluri ridicate ale hormonului androstendion, care poate duce la apariția atributelor masculine.
Iar în 2020, o leoaică în vârstă de la grădina zoologică Topeka din Kansas a început să-i crească o coamă după ce singurul mascul din trupă a murit. Îngrijitorii de la grădina zoologică au declarat la momentul respectiv că părea să fie un „eveniment aleatoriu” care nu avea legătură cu competiția sau evoluția.
Leilor de sex feminin le poate crește, de asemenea, coama, deși acest lucru este rar. În 2016, cercetătorii au anunțat că cinci leoaice au crescut cu coamă în Delta Okavango din Botswana. Una dintre leoaice a dezvoltat, de asemenea, comportamente tipic masculine, cum ar fi montarea altor femele, potrivit livescience.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…