Din cuprinsul articolului
Pisicile sunt faimoase pentru că se holbează la tine, la lumea din afara ferestrei, la perete și, uneori, la nimic. Într-adevăr, pisicile sunt observatori curioși și iată o privire asupra motivelor pentru care se holbează.
Una dintre cele mai izbitoare trăsături ale pisicilor sunt ochii lor. Aceste atribute oculare le amplifică reputația de a se holba și le fac probabil cea mai fotogenică specie de pe internet și iată de ce:
Pisicile au ochi enormi în comparație cu dimensiunea corpului lor
Ochii pisicilor clipesc de aproximativ două ori pe minut, în timp ce ochii oamenilor clipesc în jur de 15 până la 20 de ori pe minut.
Vederea unei pisici diferă de a noastră. În comparație cu oamenii, pisicile sunt mioape. Acuitatea vizuală medie a oamenilor este de 20/20. Asta înseamnă că atunci când acuitatea noastră vizuală este testată, trebuie să vedem la 6 metri același detaliu pe care oamenii medii îl văd la 6 metri.
Acuitatea vizuală a felinelor variază între 20/100 și 20/200. Aceasta înseamnă că detaliile pe care un om mediu le poate vedea de la o distanță de 100 până la 200 de picioare, o felină le poate vedea clar doar de la 20 de picioare. Ceea ce nouă ni se pare clar de la 30 de metri pare neclar pentru o pisică. Ceea ce le lipsește la capitolul acuitate vizuală, ele compensează prin alte avantaje.
Bastonașele mai numeroase din retina lor le permit să vadă cu o șesime din cantitatea de lumină de care avem nevoie noi pentru a vedea. De asemenea, pisicile domestice au un câmp vizual mai larg, de 200 de grade, față de cel al oamenilor, de 180 de grade.
Pisica are vedere periferică
Pisicile sunt programate să vadă de aproape mișcările celei mai mici insecte sau ale celui mai mic fir de praf. În combinație cu vederea lor periferică superioară, pisicile sunt mai predispuse să se fixeze asupra unui lucru pe care noi poate nu îl observăm. Pisica s-a adaptat obiceiurilor umane și folosesc semnalele oamenilor pentru a obține informații. Pisicile nu numai că observă privirea unei persoane, dar o pot chiar urmări.
Aud totul
De ce se holbează pisicile la un perete sau aparent la nimic? De fapt, în pereți se întâmplă multe lucruri. Dacă pereții ar putea vorbi, ei ar povesti despre nenumăratele conducte sanitare și electrice pe care le ascund, ca să nu mai vorbim de insecte și alte creaturi care și-ar fi putut găsi casa în ei.
Ați observat vreodată cum animalul de companie știu când cineva este la ușa din față înaintea dumneavoastră? Simțul auditiv al pisicilor este mult mai ascuțit decât al nostru. Mușchii suplimentari și forma urechilor lor le permit să localizeze și să amplifice sunetele.
Pisicile aud cele mai mici sunete de tot ceea ce se întâmplă în pereții noștri și dincolo de ei, de la foșnetul frunzelor și alergătura animalelor până la oamenii care merg și vorbesc afară.
Vânătoarea necesită răbdare
Pisicile sunt curioase și învață observându-și lumea. În studiul său din 2005 intitulat „Percepțiile îngrijitorilor despre ceea ce fac pisicile de interior „pentru distracție”, publicat în Journal of Applied Animal Welfare Science, specialistul în comportamentul animalelor Melissa R. Shyan-Norwalt a concluzionat că pisicile de interior petrec în medie până la cinci ore pe zi uitându-se pe fereastră.
Pisicile de exterior dau dovadă de aceeași răbdare uimitoare atunci când sunt la vânătoare. Dacă ați urmărit vreodată o pisică de exterior la vânătoare, v-ați minuna de capacitatea lor înnăscută de a sta liniștită și de a se holba la ceva până când se prezintă ocazia perfectă și se năpustesc.
Vă iubesc
Dacă ați încercat vreodată să stabiliți contactul vizual cu un animal la o grădină zoologică, ați observat că multe specii sălbatice nu se conformează. Unele animale sălbatice văd contactul vizual ca pe o amenințare sau o provocare. Multe animale interpretează faptul că cineva se holbează la ele ca pe un semn de agresivitate.
A privi în ochii unui om este ceva ce doar un animal de companie domesticit ar face. Așadar, nu este de mirare că acest atribut al legăturii om-animal a stârnit interesul cercetătorilor.
Într-o trecere în revistă a mai multor studii, cercetătorii de la Laboratorul de Interacțiune și Reciprocitate Om-Animal de la Universitatea Azabu din Japonia, au ajuns la concluzia că, deși pisicile sunt vânători solitari, iar câinii sunt animale de haită, cele două specii sunt similare în ceea ce privește legătura lor cu oamenii de astăzi.
Atât câinii, cât și pisicile s-au adaptat la obiceiurile umane
Atât câinii, cât și pisicile s-au adaptat la obiceiurile umane și folosesc semnalele oamenilor pentru a obține informații. Pisicile observă privirea unei persoane și, de fapt, o urmează.
„În viitor, pisicile ar putea dobândi mai multe abilități asemănătoare cu cele ale câinilor, cum ar fi o privire mai consistentă și mai expresivă”, au scris cercetătorii în „The Gaze Communications Between Dogs/Cats and Humans”: Recent Research Review and Future Directions”, publicat în Frontiers in Psychology în 2020.
Studiile pe care le-au analizat au arătat că „câinii și pisicile au propriile lor comunicări adaptative care ar fi putut constitui baza pentru coexistența lor reciproc avantajoasă cu oamenii”.
Pisicile nu s-ar holba la cineva de care se tem sau care nu le place. Așadar, atunci când pisicile tale se uită fix la tine, ia-o ca pe un semn de încredere și iubire, potrivit catster.com.