Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor: Există șerpi care trăiesc în Arctica?

Curiozități din lumea animalelor: Există șerpi care trăiesc în Arctica?

sursă foto: discoverwildlife.com

Da, există un șarpe care poate trăi în Cercul Arctic datorită unor adaptări speciale. „De altfel” sunt singurii șerpi care se găsesc în interiorul Cercului Arctic, mai exact în Scandinavia și Rusia.

Cea mai evidentă adaptare pentru a trăi atât de departe în nord este evidentă la începutul primăverii, atunci când viperele de baschet sau „vărsătorii” par aproape că își întind fiecare coastă și își aplatizează corpul ca o clătită.

Cum s-au adaptat viperele de baschet

În acest fel, își măresc suprafața de contact cu razele soarelui, transformându-se în panouri solare reptiliene eficiente.

Vărsătorii de nord sunt ajutați și de strategia lor de reproducere. În timp ce mulți șerpi își depun ouăle în locuri calde în mod natural, cum ar fi grămezile de compost, viperele păstrează embrionii în curs de dezvoltare în corpul lor și „nasc” pui vii.

ROTHBURY, ENGLAND – APRIL 19: A male adder crosses a path in Northumberland on April 19, 2019 in Rothbury, England. Experts have warned the UK’s only native venomous snake is in danger of vanishing from much of the country if the current decline in numbers continues. (Photo by Tom White/Getty Images)

Puii sunt astfel izolați de temperaturile extrem de scăzute pe care ouăle depuse afară probabil nu le-ar putea suporta. Mai este și dieta lor. Mamiferele mici prosperă în primăvara nordică. O singură lovitură reușită cu colții săi veninoși și o viperă poate trăi fericită timp de săptămâni, chiar luni, prin orice val de frig târziu.

Vărsătorii mai sunt denumiți sub denumirea de vipere de baschet

Vărsătorii cunoscuți și sub denumirea de vipere de baschet se găsesc în cea mai mare parte a Angliei, Scoției și Țării Galilor (dar sunt absenți din Irlanda de Nord și Republica Irlanda) și în cea mai mare parte a Europei. Este cel mai nordic șarpe, fiind răspândit până la Cercul Arctic.

Se poate spune că, în peisajul mai larg, au cea mai mare răspândire dintre toți șerpii, fiind prezenți din colțul de nord-vest al Franței până în Orientul Îndepărtat, inclusiv în nord-estul Chinei.

Cum supraviețuiesc viperele în zona arctică?

Regimul alimentar al viperelor poate fi variat, în funcție de habitatul în care se găsesc. În cele mai multe dintre ele, dieta constă în principal din mamifere mici, cum ar fi șoarecii, însă animalele mai mari pot lua chiar și șobolani. Alte reptile, cum ar fi șopârlele și viermii lenți, se află adesea și ele în meniu.

Regimul alimentar al viperelor nu depinde doar de locație, ci și de mărimea șarpelui. În general, animalele mai mari vor lua prăzi mai mari, dar acest lucru le oferă, de asemenea, capacitatea de a ajunge la sursele de hrană pe care șerpii mai mici nu le pot atinge, inclusiv cuiburi de păsări și ouă.

În rare ocazii, au fost înregistrate cazuri în care viperele au fost surprinse în timp ce se delectau cu broaște și tritoni. Fiind oportuniști, vor mânca tot ce le iese în cale, deși, odată ce ajung la aproximativ jumătate din dimensiunea lor adultă, dieta șerpilor tineri seamănă mult mai mult cu cea a adulților mai mari și mai maturi, potrivit discoverwildlife.com.