Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor. Își recunosc cățelușele puii peste ani?

Curiozități din lumea animalelor. Își recunosc cățelușele puii peste ani?

Protejarea și îngrijirea puilor este instinctivă nu doar pentru oameni ci și pentru cățelușe, la fel ca și în cazul câinilor sălbatici. Dacă un pui rămâne suficient de mult timp alături de mama, memoria lor este imprimată și ea va recunoaște câinii adulți ca fiind ai ei în anii următori.

Memoria pe termen lung a unui câine nu este ca cea a unui om, depinde mai mult de amprentare, un proces biochimic stimulat de vedere și miros. 

Memoria pe termen lung a unui câine

Imprimarea este un comportament înnăscut sau un răspuns la un stimul învățat și are loc într-un anumit moment din viața unui animal cunoscut sub numele de „perioada sensibilă”.

Acest lucru se întâmplă la o mamă câine după ce naște și îi declanșează instinctul de protecție. Acest instinct este întărit pe măsură ce puii cresc și, dacă rămân cu mama suficient de mult timp, instinctul nu se va pierde toată viața, spune Steven Lindsay, specialist în comportamentul animalelor

Pe măsură ce cățeii se maturizează, Lindsay cosndieră că răspunsul fiziologic este întărit atât la mamă, cât și la căței, se creează astfel, o legătură care le permite să se recunoască reciproc mai târziu în viață.

ADN-ul canin se trage din lupi

Deși ADN-ul canin s-a schimbat de-a lungul secolelor, câinii descind din lupi, iar memoria maternă canină își are rădăcinile acolo. Puii de lup rămâneau cu haita familiei timp de unul până la trei ani până la vârsta adultă, așa că, era firesc să se mențină legăturile de familie. 

În sălbăticie, menținerea familiei împreună servea drept protecție pentru haită. Deși acest lucru nu se întâmplă în cazul puilor de câini domestici, instinctul cățelei de a-și proteja puii rămâne și îi va păzi chiar și de câinii pe care îi cunoaște și care locuiesc în aceeași casă.

Acest instinct matern îi permite să își amintească de puii ei dacă aceștia rămân cu ea în perioada de formare de trei-patru luni de la naștere, potrivit lui Lindsay.

Este important să socializați puii de câine cât timp sunt în strânsă legătură cu mama lor, dar să nu îi înțărcați sau să îi îndepărtați prea devreme. Oricare dintre acestea poate avea ca rezultat căței cu probleme de comportament sau de dresaj mai târziu.

Când memoria dă greș

Socializarea pregătește cățeii tineri să întâlnească și să interacționeze cu oameni de toate vârstele, de la copii la adulți. Odată ce cățeii sunt suficient de mari, de obicei în jurul vârstei de 4 săptămâni, vizitatorii care îi mângâie și se joacă cu ei în mod individual îi ajută să se pregătească pentru viața în afara puiului. Cățeii care nu sunt socializați pot fi timizi sau rezervați după ce părăsesc puii.

Atunci când puii sunt luați prea devreme, nu are loc o amprentare completă și câinele mamă nu își va recunoaște puii. În mod obișnuit, puii încep să fie înțărcați între 4 și 6 săptămâni, dar puii rămân cu mama până când au cel puțin 8 săptămâni.

Este posibil să nu recunoașteți salutul unei cățele pentru puii ei crescuți atunci când se întâlnesc. Totuși, observați cu atenție și veți vedea adulmecări prelungite între o cățea mamă și puii ei adulți. Dacă puii devin prea exuberanți, cățeaua poate întoarce coada și pleca, gata să se întoarcă la o existență fără căței, potrivit pets.com.