Lumea animalelor

Curiozități din lumea animalelor! Pot iepurii să distingă culoarea? Răspunsul s-ar putea să vă surprindă

Știm că iepurii văd extrem de bine, dar iepurașul tău vede în culori ca tine sau deloc? Chiar dacă este destul de complicat să descifrezi semnele de afecțiune ale iepurașilor pentru a crea o legătură cu ei, o mulțime de oameni își doresc totuși să își ia acest animal de companie pentru că sunt niște mici minuni blănoase. 

Și dacă a existat vreodată un animal care are o viziune de 360 de grade asupra lumii, acela este iepurele. Aceste creaturi dulci și drăgălașe au ochii poziționați strategic sus, pe părțile laterale ale capului, astfel încât pot vedea ce se întâmplă în jurul lor. Cu excepția unui mic punct aflat chiar în fața nasului, iepurii au un câmp vizual enorm.

Cum vede iepurele culoarea?

Dar este vederea iepurelui similară cu a noastră? Când privesc în jur, văd imaginile cu claritate și culoare ca și noi? Nu chiar. Deși ne-ar plăcea să credem că prietenii noștri blănoși se raportează la lume vizual ca și noi, ochii iepurilor funcționează diferit și asta include modul în care văd culoarea.

Din cauza compoziției ochilor lor, iepurele, pe toată durata vieții lui, are doar o vedere în două culori. (Oamenii au o vedere în trei culori.) Oamenii de știință spun că acest lucru se datorează faptului că retina iepurilor domestici are mai multe bastonașe decât conuri. Conurile ne dau capacitatea de a vedea culorile. Bastonașele se activează în situații de lumină slabă și nu au pigmenți pentru vederea culorilor.

Dacă ochiul unui iepure ar fi comparat cu un ochi uman, am spune că iepurele are protanopie, cunoscută și sub numele de daltonism. În esență, ei nu sunt capabili să perceapă culorile roșu și verde. Oamenii care au protanopie percep roșul ca fiind negru. De asemenea, unele nuanțe de portocaliu, galben și verde arată toate ca galben.

Iepurii nu văd majoritatea culorilor, dar văd extrem de bine în întuneric

Dar să nu vă fie milă de prietenii noștri dulci și blănoși. Ei nu sunt preocupați de culoare dintr-un motiv întemeiat ochii lor sunt concepuți pentru a-i ajuta să se mențină în siguranță. Vă amintiți acele tije suplimentare care se activează în situații de lumină slabă? Deoarece iepurii sunt animale sălbatice crepusculare, adică cele mai active în zori și la apus, este mai important pentru iepuri să poată vedea în condiții de lumină slabă decât să vadă verdele strălucitor al unei pante cu iarbă.

Din fericire, ochii iepurilor au evoluat pentru a-i ajuta să vadă cel mai bine în situații slab luminate, în loc de orele de zi sau de noapte. Una dintre consecințele acestei adaptări este că probabil nu vă văd fața în detaliu, ci mai degrabă ca pe o figură granulată. 

Vocea, mirosul, forma corpului și manierele tale sunt cele care devin familiare iepurelui tău, ceea ce explică de ce pot părea speriați atunci când porți sau ai asupra ta ceva care îți schimbă semnificativ aspectul. Ceea ce îi lipsește iepurașului în ceea ce privește vederea culorilor, el compensează prin viziunea cu rază largă de acțiune

Ca animale de pradă, iepurii trebuie să fie capabili să sară în siguranță la un moment dat. De aceea, ochii lor sunt situați pe părțile laterale ale capului. Ei împărtășesc această caracteristică cu alte animale de pradă, cum ar fi cerbii și antilopele. Acest câmp vizual extrem de larg, combinat cu capacitatea ochilor de a funcționa independent, permite iepurelui să vadă mișcarea din aproape orice unghi, inclusiv din spatele și de deasupra lor. Cu o culoare limitată, iepurii pot vedea mai bine de aproape sau de departe? Este complicat.

Iepurii sunt miopi, hipermetropici și orbi. De ce se întâmplă acest lucru?

Din cauza poziționării ochilor pe cap, ochii iepurilor sunt monoculari, ceea ce înseamnă că aceștia funcționează independent atunci când privesc în lateral. Acest lucru le oferă o vedere de departe, dar nu face prea multe pentru percepția de adâncime. Vederea unui iepure se suprapune atunci când se uită la ceva aflat direct în fața sa. Câmpul pentru această viziune binoculară este mic, de aproximativ 27 de grade. În acest caz, ei sunt miopi și pot evalua mai bine cât de aproape este un obiect de ei.

În interiorul acestui câmp de vedere miop este o zonă mică în care iepurele nu poate vedea absolut nimic. Ați auzit vreodată expresia „nu-ți poți vedea nasul în fața feței”? Acest lucru este literalmente adevărat pentru iepuri. Într-adevăr, iepurii nu pot vedea o zonă de 10 grade în fața nasului și sub bărbie.

Așadar, deși iepurii nu pot aprecia curcubeul de culori așa cum o fac majoritatea oamenilor, modul în care văd este special conceput pentru a-i ajuta să se dezvolte în mediul lor. În loc de culoare, ei apreciază dragostea și grija pe care le oferiți. Sunteți martorii bucuriei și fericirii lor cu fiecare mișcare a nasului lor dulce și mic, potrivit pawtracks.com.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

17 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

19 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

20 de ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

21 de ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

22 de ore ago