Lumea animalelor

Curiozități din lumea animalelor și motivele pentru care păsările cântătoare se fac auzite doar dimineața

Cine nu vrea să se trezească cu sunetul jucăuș al păsărilor din cartier? Deși recunoaștem că ar putea începe un pic prea devreme mai ales în weekend, prinderea celebrului cor al zorilor vă va înveseli începutul de zi și are multe beneficii. Păsările cântă din câteva motive și își dau cele mai bune și mai zgomotoase performanțe la primele ore ale dimineții din motive strategice.

Desigur, s-ar putea să auziți ocazional câte un solist la orice oră. Dar dacă doriți cel mai bun spectacol, căutați acea „simfonie”  clasică de dimineață care vine din curte. Dar de ce cântă păsările dimineața? Există câteva motive pentru acest lucru, dar iată care sunt cele principale.

pasăre care cântă; sursă foto: pawtracks.com

De ce cântă păsările?

În timp ce noi toți ne bucurăm de cântecul superb al păsărilor, aceste zburătoare nu cântă pentru beneficiul nostru. Ele au dezvoltat această abilitate în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani și de atunci și-au perfecționat melodiile. După cum explică All About Birds, ele cântă mai ales „pentru a se apăra și a impresiona”.

Vor să atragă un partener

Am auzit și, probabil, am văzut rutina prin care trec păsările mascul pentru a atrage privirile celei mai cool femele din jur. Acesta este și motivul pentru care, la multe specii, masculii sunt atât de frumoși, iar femelele relativ simple, fără supărare. Chiar dacă faptul de a arăta sexy îi dezavantajează când vine vorba de prădători merită dacă ajung să se împerecheze cu o femelă. Pentru a însoți aspectul frumos, păsările au dezvoltat rutine de cântec și dans, puse la punct de-a lungul a milioane de ani. Așa că le auziți cântecele primăvara și vara, mai ales din martie până în iulie.

Își protejează puii și îi îndepărtează pe prădători

Odată ce animalele s-au asociat, apar și puii și nevoia de a-i proteja. Adesea, atunci când masculii cântă, ei reamintesc oricui se află în apropiere că acest teren le aparține și că toți ceilalți trebuie să stea departe. Deși, de obicei, încearcă să intimideze rivalii, pot, de asemenea, să-i îndepărteze pe prădători, dovedind că sunt puternici și sănătoși și, prin urmare, nu sunt o țintă bună pentru o masă.

cuib de păsări; sursă foto: pawtracks.com

De ce se întâmplă asta dimineața?

Totuși, nimic din toate acestea nu explică de ce aceste creaturi maiestuoase aleg să se trezească în zorii zilei (la propriu) pentru a anunța ziua. După cum am menționat, ele aleg acest moment foarte strategic și abia dacă vor cântă la alte ore. Există două motive principale: acesta este momentul cel mai sigur și cel mai lent pentru ei.

Dimineața devreme s-ar putea să nu vi se pară mai sigur pentru dumneavoastră, dar pentru păsările mici chiar este. Există o mulțime de animale carnivore în jur, iar zorii zilei le oferă un fel de răgaz pentru a nu mai fi mereu în alertă. 

De aceea, veți avea parte de o melodie suplimentară chiar înainte și imediat după răsăritul soarelui. Deoarece acești micuți sunt atât de viu colorați, întunericul le oferă o scăpare ușoară pentru a nu fi reperați, permițându-le șansa de a ciripi din plin. Apoi, încearcă să stea liniștiți în timpul zilei pentru a-și păstra prezența și cuiburile ascunse.

Este momentul în care se simt cel mai în siguranță

Spre deosebire de lilieci, păsăricile nu au nicio modalitate de a vedea în întuneric. Cu excepția câtorva specii nocturne, dintre care multe sunt la rândul lor prădători, păsările cântătoare nu au deloc o bună vedere nocturnă. 

Așadar, în timp ce petrec multe ore pe zi căutând hrană delicioasă, amurgul și zorii sunt în mare parte interzise. Neavând prea multe alte lucruri de făcut pentru a supraviețui, acest lucru le oferă șansa de a izbucni în cântec. Mai există și o altă parte a acestui lucru: cântând la prima oră a dimineții, când sunt obosiți și flămânzi, le demonstrează tuturor celor din jur că sunt puternici. Iar doamnele îi iau în seamă. Nimeni nu se poate îndoi de eligibilitatea lor ca întreținător de familie după aceea.

Dacă ați fost vreodată trezit de o simfonie de ciripit în toată regula, poate că v-ați dori să puteți opri păsările cu un întrerupător. Cu toate acestea, ele au nevoie de acest timp pentru a-și găsi viitoarele partenere și pentru a ne aduce următoarea generație de prieteni cu pene. 

Recent Posts

Marley, pisica anului 2024. Sprijinul emoțional al fameilor traficate: „este un exemplu minunat al puterii iubirii”

Marley, pisica anului 2024,  despre care se spune că  are „darul incredibil al empatiei” ajută…

5 ore ago

Picki, îngerul salvator care și-a salvat stăpânul cu deficiențe de auz în urma potopului din Galați

Povestea lui Ionuț din județul Galați, salvat din calea viiturilor de cățelul său Picki, este…

6 ore ago

Misiune deosebită pompierilor: cățel salvat de sub dărmături într-o zonă inundată din Galați

Cățel salvat de sub dărmături. În satul Slobozia Conachi, afectat grav de inundații, pompierii din…

7 ore ago

Parteneriat între două mari companii: împreună pentru promovarea responsabilității față de animale

 Organizația Eduxanima și Fressnapf România au format un parteneriat strategic pentru a promova protecția și…

8 ore ago

Blondul din Berceni, motanul care se plimbă pe la geamurile bucureștenilor din cartier

Povestea Blondului din Berceni, un motănel fără adăpost, a captat atenția comunității online din București.…

9 ore ago

Caz cutremurător / Acuzații deosebit de grave aduse unor doi copii din Prahva, de 13 și 15 ani: suspectați că au ucis cu cruzime patru pui de câine.

Tragedia  s-a petrecut într-o localitate din județul Prahova, unde doi copii, cu vârste de 13…

10 ore ago

Parteneri