Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor! Știați că delfinii își aleg prietenii exact ca oamenii

Curiozități din lumea animalelor! Știați că delfinii își aleg prietenii exact ca oamenii

Oamenii de știință de la Unitatea de cercetare a mamiferelor marine de la Universitatea St Andrews și de la Societatea slovenă Morigenos pentru mamifere marine au petrecut 16 ani studiind delfinii bottlenose în Marea Adriatică, între Italia și Slovenia.

Aceștia au descoperit că delfinii din studiul lor, publicat în Marine Biology, formează prietenii pe termen lung și cel mai adesea stau cu delfinii pe care îi aleg în același grup, excluzând delfinii care nu le plac.

Delfini care-și aleg partenerul pe viață

În golful Trieste există două grupuri de delfini foarte apropiate, care se asociază numai cu propria bandă, chiar dacă trebuie să împartă același loc de mare cu grupul rival. Pentru a evita acest lucru, ei ocupă pe rând anumite zone, organizându-se astfel încât fiecare grup să aibă un anumit moment al zilei în care să fie acolo.

Tilen Genov, de la St Andrews, spune: „Am fost destul de surprinși de acest lucru. Nu este neobișnuit ca delfinii să se segregheze în diferite părți ale mării, dar faptul că se adună în anumite momente ale zilei este neobișnuit.

„Uneori vedeam un grup social dimineața și apoi celălalt grup în aceeași zonă la sfârșitul după-amiezii”.
Există un al treilea grup social, mai mic, format din ceea ce cercetătorii au numit „freelanceri”, care au legături mult mai slabe cu semenii lor și nu par să formeze prietenii pe termen lung.

 

Cele două grupuri mai legate între ele diferă și în ceea ce privește modul în care interacționează cu pescuitul, deoarece unul dintre ele se apropie în mod regulat de traulere, în timp ce celălalt nu.  Studiul demonstrează modul în care diferite segmente ale aceleiași populații de animale se pot comporta foarte diferit. La rândul lor, acestea pot reacționa diferit la comportamentul uman.

Înțelegerea structurii sociale a delfinilor nu este interesantă doar din punct de vedere biologic, ci poate fi utilă și pentru eforturile de conservare și gestionare, deoarece evidențiază faptul că nu toate segmentele unei populații răspund sau interacționează cu activitățile umane în același mod sau în același timp, potrivit discoverwildlife.com.