Sari la conținut
Home » Custodie pentru.. animale? Ce se întâmplă cu patrupedul după divorț?

Custodie pentru.. animale? Ce se întâmplă cu patrupedul după divorț?

Bonele pentru animale sunt din ce în ce mai căutate

Custodie pentru.. animale? Doi avocați din Oradea au reușit să facă o schimbare semnificativă în percepția legală a animalelor de companie, demonstrând în instanță că acestea sunt ființe vii și nu simple bunuri mobile.

Cristian Rusu și Claudia Romocea au reprezentat o femeie într-un caz de divorț și au susținut că legea trebuie actualizată pentru a reflecta această nouă perspectivă asupra animalelor de companie.

Custodie pentru.. animale?

Ei au argumentat că animalele de companie nu ar trebui să fie considerate ,,bunuri” în cazul unui partaj. Ci ființe vii, similare cu copiii dintr-o familie. Acest lucru este important, deoarece multe familii tratează animalele de companie ca membri ai familiei.

În cazul specific pe care cei doi avocați l-au gestionat, au reușit să demonstreze că animalul de companie nu trebuie să fie inclus în procesul de partaj ca un bun material. Ci ca o ființă pentru care trebuie să se stabilească custodia. Dar și supravegherea în mod similar cu copiii dintr-un divorț sau dintr-o adopție.

Această victorie în instanță a reprezentat o premieră juridică la nivel european. Cristian Rusu și Claudia Romocea au subliniat importanța de a schimba legislația. Tocmai pentru a reflecta faptul că animalele de companie nu sunt simple obiecte, ci membri ai familiei.

Judecătorii ar trebui să analizeze acum interesul și bunăstarea animalului

Ei au adus în discuție exemple din alte state. În Alaska, New York și California legea a fost deja modificată pentru a recunoaște statutul special al animalelor în cazurile de divorț. În Spania, de asemenea, animalele  nu mai sunt considerate bunuri. Sunt luate în considerare ca ființe sensibile în procedurile de partaj.

Astfel, judecătorii ar trebui să analizeze acum interesul și bunăstarea animalului atunci când decid custodia, programul de vizită, responsabilitățile și îngrijirea acestuia. În prezent, multe legi încă tratează animalele de companie ca simple bunuri sau obiecte.

Această schimbare reprezintă o evoluție semnificativă în dreptul european și ar putea influența modificări legislative în mai multe țări pentru a recunoaște animalele de companie ca membri ai familiei, și nu ca obiecte de posesie, potrivit playtech.ro.