Stiati ca

Custodie pentru.. animale? Ce se întâmplă cu patrupedul după divorț?

Custodie pentru.. animale? Doi avocați din Oradea au reușit să facă o schimbare semnificativă în percepția legală a animalelor de companie, demonstrând în instanță că acestea sunt ființe vii și nu simple bunuri mobile.

Cristian Rusu și Claudia Romocea au reprezentat o femeie într-un caz de divorț și au susținut că legea trebuie actualizată pentru a reflecta această nouă perspectivă asupra animalelor de companie.

Custodie pentru.. animale?

Ei au argumentat că animalele de companie nu ar trebui să fie considerate ,,bunuri” în cazul unui partaj. Ci ființe vii, similare cu copiii dintr-o familie. Acest lucru este important, deoarece multe familii tratează animalele de companie ca membri ai familiei.

În cazul specific pe care cei doi avocați l-au gestionat, au reușit să demonstreze că animalul de companie nu trebuie să fie inclus în procesul de partaj ca un bun material. Ci ca o ființă pentru care trebuie să se stabilească custodia. Dar și supravegherea în mod similar cu copiii dintr-un divorț sau dintr-o adopție.

Această victorie în instanță a reprezentat o premieră juridică la nivel european. Cristian Rusu și Claudia Romocea au subliniat importanța de a schimba legislația. Tocmai pentru a reflecta faptul că animalele de companie nu sunt simple obiecte, ci membri ai familiei.

Judecătorii ar trebui să analizeze acum interesul și bunăstarea animalului

Ei au adus în discuție exemple din alte state. În Alaska, New York și California legea a fost deja modificată pentru a recunoaște statutul special al animalelor în cazurile de divorț. În Spania, de asemenea, animalele  nu mai sunt considerate bunuri. Sunt luate în considerare ca ființe sensibile în procedurile de partaj.

Astfel, judecătorii ar trebui să analizeze acum interesul și bunăstarea animalului atunci când decid custodia, programul de vizită, responsabilitățile și îngrijirea acestuia. În prezent, multe legi încă tratează animalele de companie ca simple bunuri sau obiecte.

Această schimbare reprezintă o evoluție semnificativă în dreptul european și ar putea influența modificări legislative în mai multe țări pentru a recunoaște animalele de companie ca membri ai familiei, și nu ca obiecte de posesie, potrivit playtech.ro.

Recent Posts

Sibiu: Sterilizare gratuită pentru câini și pisici pe 19 septembrie

O nouă campanie de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor va avea loc mâine, 19…

12 ore ago

Eutanasierea va fi interzisă în cazul acestei categorii de câini

Eutanasierea va fi interzisă pentru câinii fără stăpâni sănătoși. Un nou proiect legislativ propune interzicerea…

13 ore ago

8 animale de companie care te pot ține trează noaptea

Unele animale de companie își desfășoară majoritatea activităților noaptea, atunci când majoritatea oamenilor dorm. Este…

15 ore ago

Căsuțe pentru pisici, montate lângă blocuri. Orașul din România unde felinelor se vor bucura de o nouă casă

O Primărie de Sector din București a luat o inițiativă inovatoare și empatică pentru a…

16 ore ago

Terapie prin muzică: povestea emoționantă adolescentei care cântă la pian pentru animalele din adăposturi

Terapie prin muzică. La un adăpost din New York, animalele de companie salvate au parte…

17 ore ago

Băile Olănești: campanie de sterilizare gratuită câini și pisici

Primăria orașului Băile Olănești, UAT Băile Olănești, în colaborare cu sprijinul echipei de medici Smeura,…

18 ore ago

Parteneri