Din cuprinsul articolului
Dacă ai animale de companie primeşti amendă 1200 de lei dacă refuzi să faci acest lucru. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunțat că cine a refuzat microciparea animalelor care are un cost de 40 de lei este pasibil de amendă care are o valoare destul de mare.
În perioada octombrie – decembrie 2023, Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) Buzău a desfășurat o campanie gratuită de vaccinare antirabică. Ea a fost destinată câinilor și pisicilor cu stăpân. Instituția a oferit proprietarilor posibilitatea de a înregistra animalele de companie în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS). Normal, contra unei sume de bani relativ mică.
Cu toate acestea, un număr semnificativ de persoane au refuzat să plătească pentru microcipare.
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunțat că persoanele care au refuzat să achite taxa de 40 de lei pentru microciparea animalelor de companie ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 1.200 de lei.
Conform datelor CMV, în județul Buzău sunt înregistrați aproximativ 68.000 de câini și 7.000 de pisici, dar doar o parte dintre aceste animale figurează în RECS.
„Vaccinarea antirabică este obligatorie la toate carnasierele domestice identificate prin microcipare. Animalele se vaccinează începând cu vârsta de 3 luni. Imunitatea de protecţie se formează după 14 zile de la imunizare. Contravaloarea vaccinului contra rabiei se suportă din bugetul ANSVSA.
Costurile manoperei de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân din exploataţiile nonprofesionale se asigură din bugetul ANSVSA. Proprietarii câinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor legate de identificare şi înregistrare în RECS.
Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare, înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora”, a transmis anterior CMV.
După desfășurarea campaniei, se pare că doar jumătate dintre proprietarii de animale de companie și-au microcipat și vaccinat animalele. O parte semnificativă a deținătorilor de animale a refuzat să participe la aceste proceduri. Chiar dacă au fost oferite oportunități și servicii gratuite în cadrul campaniei.
„Din efectivele catagrafiate la 1 ianuarie 2023, 68.000, în perioada septembrie – decembrie 2023, au fost vaccinaţi şi microcipaţi 34.800 de câini cu stăpân, în jur de 50%. Procentul se datorează faptului că stăpânii nu au vrut să îi microcipeze, neputând fi vaccinaţi.
Microciparea se realizează în acelaşi timp cu vaccinarea. Vaccinarea este gratuită, iar microciparea costă între 25 şi 40 de lei, în funcţie de tariful fiecărui medic veterinar. Marea majoritate a proprietarilor au refuzat din lipsă de fonduri”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.
Cei care refuză să își microcipeze animalele de companie ar putea fi obligați la plata unor amenzi de până la 1.200 de lei.
„În perioada următoare urmează să verificăm aceste refuzuri în teren, iar proprietarii ar putea fi sancţionaţi cu amenzi între 600 şi 1.200 de lei”, a mai precizat Iulian Moca.
În conformitate cu prevederile legii, posesorii de câini, fie aceștia persoane fizice sau juridice, sunt obligați să îi identifice prin microcipare. Sau prin alte mijloace de identificare stabilite de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…