Lumea animalelor

De când au început pisicile să fie animale de companie?

De când au început pisicile să fie animale de companie? Studiul genetic al pisicilor din întreaga lume a aruncat lumină asupra procesului de domesticire al acestor animale și modului în care au devenit prietenoase cu oamenii.

Aproximativ acum 10.000 de ani, în Mesopotamia antică, un moment crucial în istoria omenirii a avut loc când populațiile au început să treacă de la un stil de viață nomad de vânător-culegător la așezări stabilite și agricultură.

De când au început pisicile să fie animale de companie?

Această tranziție revoluționară s-a petrecut în principal în Semiluna Fertilă. În regiunile din Orientul Mijlociu situate în jurul râurilor Tigru și Eufrat. Au oferit condiții ideale pentru dezvoltarea agriculturii stabile.

O consecință a agriculturii a fost atragerea șoarecilor și a șobolanilor datorită surplusului de alimente stocate. Pisicile, care erau prădători naturali ai rozătoarelor, au fost atrase spre așezări, unde au devenit primele ,,controale ale dăunătorilor”.

Oamenii, captivați de drăgălășenia și utilitatea pisicilor, au decis să le aducă mai aproape de ei. Într-un studiu recent desfășurat de cercetători de la Universitatea din Missouri, s-a analizat ADN-ul a sute de pisici din diferite regiuni ale Semilunii Fertile, precum și din Europa, Asia și Africa.

Aceasta a confirmat că pisicile au fost domesticite pentru prima dată în Semiluna Fertilă. Înainte de a migra împreună cu oamenii în toată lumea. Pisicile au devenit astfel însoțitorii noștri în călătoriile noastre.

Pisicile nu ascultă deseori comenzile omului

Studiul genetic a dezvăluit și faptul că pisicile care trăiesc în prezent în Europa de Vest, spre exemplu, prezintă diferențe genetice semnificative față de cele din alte părți ale lumii, cum ar fi Asia de Sud-Est.

Totuși, termenul de ,,domesticire” poate fi puțin neadecvat atunci când vorbim despre pisici. Proprietarii de pisici pot confirma că aceste animale nu ascultă comenzi precum câinii.

În plus, în ceea ce privește modificările genetice, pisicile au rămas mai puțin diferite de strămoșii lor sălbatici decât câinii în raport cu lupii. Prin urmare, ele pot fi considerate mai „sălbatice” în acest sens în comparație cu câinii, conform playtech.ro.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

17 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

19 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

20 de ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

21 de ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

22 de ore ago