Din cuprinsul articolului
În zilele noastre, majoritatea părinților de animale de companie consideră că sterilizarea este normală pentru câini. Acesta este un lucru bun. Mulțumită educației și progreselor în procedurile de sterilizare și castrare, împreună cu ajutorul mișcării No Kill Movement, rata câinilor eutanasiați în adăposturi din cauza suprapopulării a scăzut cu 90% în ultimii aproximativ 50 de ani.
Acestea fiind spuse, adăposturile încă eutanasiază sute de mii de câini în fiecare an din cauza suprapopulării. Fiecare iubitor de câini ar trebui să fie preocupat de acest fapt trist, iar cel mai bun mod de a ajuta acești câini este adesea să vă sterilizați sau să vă castrați propriul animal de companie. Fără căței înseamnă mai puțini pui înseamnă mai puțină suprapopulare, mai puține adăposturi aglomerate și rate de eutanasiere reduse.
Cu toate acestea, beneficiile sterilizării nu se extind doar la alți câini. Propriul câine va beneficia și el de pe urma procedurii. Sterilizarea și castrarea previn mai multe boli potențial mortale, comportamente nedorite și conflicte între câini. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știți despre sterilizare și castrare.
De ce este importantă sterilizarea/castrarea pentru câinele dumneavoastră
Principalul beneficiu al procedurii de sterilizare sau de castrare este, bineînțeles, faptul că câinele dvs. nu va produce pui și nu va contribui la problema suprapopulării animalelor de companie. Cu toate acestea, există, de asemenea, o mulțime de motive pentru care aceste proceduri sunt importante și pentru câinele tău. Iată câteva moduri în care sterilizarea și castrarea ajută câinii:
Sterilizarea reduce riscurile de cancer: Dacă o cățea este sterilizată înainte de prima sa perioadă de călduri, nu are aproape nicio șansă de a face cancer la glanda mamară. După prima perioada de călduri, șansele sunt de numai șapte la sută și de 25 la sută după a doua călduri. După aceea – chiar și mult, mult după – sterilizarea va reduce în continuare riscul. Mai mult, elimină complet riscul de cancer ovarian sau uterin.
Sterilizarea previne infecțiile periculoase: Sterilizarea previne piometra, o infecție comună a uterului care pune în pericol viața. De obicei, femelele de vârstă mijlocie sau mai în vârstă o fac la aproximativ șase săptămâni după un ciclu de călduri. Tratamentul este o sterilizare de urgență.
Îmbunătățirea sistemului imunitar
Sterilizarea previne problemele majore de sănătate: Sterilizarea previne unele cancere ale testiculului și ale anusului și ajută la prevenirea unor probleme semnificative ale prostatei la masculi.
Sterilizarea reduce problemele de comportament: Masculii sunt, de obicei, mai puțin agresivi după sterilizare. Fără acel testosteron care le blochează creierul, este mai puțin probabil ca aceștia să umble în voie. La rândul lor, nu se mai comportă ca niște câini de vânătoare Houdini, artiști ai evadării, pentru a scăpa.
Poate cel mai bine, este mai puțin probabil să marcheze și să se cocoațe sau să se monteze. S-ar putea să vedeți în continuare unele dintre aceste comportamente, dar mai puțin. Ceea ce nu va face sterilizarea este să vă trimită câinele femelă la menopauză – un alt mit. Câinii nu intră la menopauză, niciodată.
Când este timpul să vă sterilizați câinele
De obicei, cățeii pot fi sterilizați sau castrați oricând după vârsta de opt săptămâni. Cu toate acestea, mulți oameni așteaptă până chiar înainte sau imediat după ce câinele devine matur din punct de vedere sexual, cândva în jurul vârstei de șase până la nouă luni, în funcție de rasă.
Femelele obțin beneficii suplimentare pentru sănătate dacă sunt sterilizate înainte de primul lor ciclu de călduri. Ar trebui să discutați cu medicul veterinar despre momentul potrivit pentru a efectua procedura pentru fiecare câine în parte.
Câinii adulți sau mai în vârstă au un risc ușor mai mare de complicații în urma operației, la fel ca și câinii supraponderali sau nesănătoși. Medicul veterinar vă poate ajuta să reduceți aceste riscuri și vă poate oferi informații pentru îngrijirea postoperatorie care să vă ajute câinele să se recupereze.
Considerații pentru programarea procedurii
Starea generală de sănătate a câinelui dumneavoastră: Hormonii afectează structura corpului. Câinii au de fapt tendința de a crește mai mari dacă sunt castrați înainte de a ajunge la pubertate. Uneori, acest lucru poate duce chiar la o creștere neregulată a oaselor, iar acesta este un risc pe care ar trebui să îl discutați cu veterinarul dumneavoastră.
Personalitatea câinelui: Personalitatea câinelui va fi probabil aceeași, din punct de vedere funcțional, indiferent dacă faceți procedura mai devreme sau mai târziu. Riscurile de sănătate ale câinelui dumneavoastră și afecțiunile medicale specifice:
Intervenția chirurgicală este mai sigură atunci când câinele este tânăr, deși pacienții mai mici au un risc mai mare de probleme cu hipotermia și hipoglicemia atunci când sunt anesteziați. Medicul veterinar va putea să monitorizeze aceste complicații și să ofere tratament.
Sistemul imunitar: Câinii mai tineri au un sistem imunitar imatur, ceea ce poate fi o preocupare în cazul în care apar infecții post-chirurgicale sau alte probleme. Urmați îndeaproape instrucțiunile medicului veterinar pentru îngrijirea la domiciliu și discutați cu acesta dacă observați simptome îngrijorătoare.
Sterilizarea sau castrarea câinelui dumneavoastră are multe beneficii, atât pentru cățelul dumneavoastră, cât și pentru întreaga comunitate de animale de companie. Pentru a afla mai multe, citiți cum să deosebiți miturile despre sterilizare/castrare de fapte, potrivit dogtime.com.