Din cuprinsul articolului
De ce atât de mulți pui. Regnul animal este plin cu specii care dau naștere unor pui pătați, de la cerbi la păsări și pești. Chiar și speciile pe care nu le asociem cu petele, cum ar fi leii, poartă acest model în ”copilărie”. Dar ce scop au aceste pete? Și de ce atât de mulți pui de animale le poartă?
Deși niciun studiu sistematic nu a urmărit originea evolutivă a petelor la puii de animale, Kiyoko Gotanda, un biolog evoluționist de la Universitatea Brock din Ontario, a declarat că este probabil ca acestea să fie atât de răspândite deoarece funcționează ca un excelent camuflaj.
De ce atât de mulți pui: De ce mulți pui de animale au pete
Petele sunt utile pentru a ține puii ascunși de prădători. Este un fenomen cunoscut sub numele de evoluție convergentă. Adică, mai multe neamuri evoluează caracteristici similare fără a avea un strămoș comun.
„În mod clar, există o selecție puternică pentru protecția puilor”, a spus Gotanda. Puii păteși tind să fie mai des întâlniți la speciile care trăiesc în habitate cu o anumită structură tridimensională. Cum ar fi pășunile și pădurile, și sunt mai puțin frecvente în mediile uniforme sau fără caracteristici. Cum ar fi tundra deschisă sau banchiza.
Un soi de camuflaj. Sau invers
Puii de focă sunt de un alb pur și dezvoltă pete doar pentru a ajunge pe plajele stâncoase. Dar în habitatele cu un anumit grad de acoperire, petele imită lumina soarelui care trece prin frunze sau iarbă înaltă, ajutând animalul să se confunde cu fundalul său.
„Nu este o modelare atât de evidentă precum dungile unei zebre – dar petele creează aceste indicii tridimensionale care ajută unele specii să se amestece mai bine în peisaj”, a declarat Sönke Johnsen, un biolog senzorial de la Universitatea Duke care studiază camuflajul, potrivit livescience.
În alte cazuri, mai rare, petele ajută de fapt puii să iasă în evidență. Tinerii garibaldi – pești marini de culoare portocalie neon care se găsesc în pădurile de alge de-a lungul coastelor Californiei și Mexicului – au pete de un albastru strălucitor care le anunță statutul lor inferior masculilor foarte teritoriali. Pe măsură ce peștii cresc și încep să se angajeze în ierarhia socială, petele se estompează.