Din cuprinsul articolului
De ce au animalele codiță? Cercetătorii au descoperit fosile de animale cu cozi datând de sute de milioane de ani în urmă. La acea vreme, peștii primordiali foloseau cozile în formă de evantai ca înotătoare pentru a se deplasa în oceane și pentru a se proteja de prădători.
Pe măsură ce aceste creaturi au evoluat și au ajuns să trăiască pe uscat, formele cozilor lor s-au schimbat. Fie că vorbim de reptile, insecte, păsări sau mamifere, coada are o multitudine de funcții.
De ce au animalele codiță?
Animalele își utilizează coada pentru diverse scopuri, de la menținerea echilibrului la comunicare și găsirea partenerului potrivit.
Oamenii de știință cred că dinozaurii, inclusiv celebrul Tyrannosaurus rex, își foloseau coada pentru a-și balansa corpul și capul masiv în timp ce mergeau pe două picioare. Acest lucru le permitea să alerge suficient de rapid pentru a vâna prada.
Cangurii contemporani își folosesc coada pentru a-și menține echilibrul în timp ce sărind.
Animalele ca pisicile și alte creaturi care se cațără adesea au cozi lungi sau stufoase care le ajută să păstreze stabilitatea.
Maimuțele folosesc coada lor lungă pentru a se echilibra atunci când se agață de ramurile copacilor din pădure.
Coada unor animale este chiar o armă
În unele cazuri, coada unor animale a devenit chiar o armă. Șerpii cu clopoței au butoane de piele uscată pe coadă, un semn de avertizare pentru alte animale că șarpele se pregătește să atace.
Și insectele au cozi, dar ele au evoluat independent de alte animale vertebrate, precum peștii și mamiferele. Majoritatea insectelor care au cozi le folosesc pentru a depune ouă sau pentru a înțepa și paraliza gazdele sau prada.
În cazul unor insecte, cum ar fi viespile, coada poate servi ambele scopuri, deoarece unele viespi parazite își depun ouăle în interiorul gazdelor lor.
Animalele care pasc, precum zimbrul, vaca, zebra sau calul, își folosesc coada pentru a se apăra de insecte, conform playtech.ro.