Din cuprinsul articolului
Cu siguranță năsucul pisicilor sau al cățeilor reprezintă, pentru noi iubitorii de animale, un motiv în plus de a le oferi mai multă afecțiune. Nu de puține ori pisicile și-au apropiat năsucul de mâinile stăpânului pentru a cere bunătăți sau chiar pentru a-l trezi din somn.
Tot de atâtea ori am observat că mustăcioasele au nasul rece și umed. Dar trebuie să fie ud? Se pare că da! Organul olfactiv al unei pisici trebuie să fie umed și nu uscat. Aceeași situație este valabilă și în cazul câinilor. De unde și întrebarea de ce au pisicile nasul umed?
În mare parte, nasul ”pufoșeniilor arogante” depinde de mai multe condiții diferite de mediu, de sănătate și nu în ultimul rând fizice. Cu toate că năsucul felinelor cu nouă vieți poate fi uscat dimineața, pe măsură ce ziua progresează acesta ar putea deveni mai umed.
Năsucul este unul dintre cele mai importante organe ale pisicilor din mai multe motive. În mod evident le permite pisicuțelor să respire dar și să miroasă împrejurimile. Simțul olfactiv este foarte important pentru micuțele feline. Acestea își vor schimba și modifica comportamentul în funcție de mirosurile pe care le vor percepe.
Dacă năsucul pisicuței este uscat și cald asta nu înseamnă că micuțul animal de companie este bolnav. Anumite feline au în mod natural un nas mai uscat sau mai cald decât ați fi obișnuit. Dacă a stat în frig, nasucul pisicuței s-ar putea simți foarte rece la fel de bine cum s-ar simți foarte uscat dacă a stat mai mult timp în soare.
Umiditatea năsucului ajută pisica să capteze mirosurile și să determine de unde vin acestea. Particulele se lipesc de suprafețele umede mult mai ușor decât s-ar lipi de cele uscate.
Felinele cu nouă vieți au deasupra cerului gurii o glandă mirositoare fapt ce le permite să detecteze mirosurile respirând pe gură și, uneori, își țin gurița deschisă pentru a obține o mireasmă mai bună.
Oamenii consideră că pisicuțele își pot linge nasul pentru a obține mai multe particule de miros. Pe de altă parte, sunt și anumite persoane care consideră că pisicile își ling năsucul pentru a îndepărta reziduurile care pot interfera cu capacitatea lor de a capta mirosuri, potrivit playtech.ro.
Însă, prea multă umiditate poate indica faptul că pisica ar putea avea o problemă de sănătate, fie a răcit fie prezintă o alergie. Neapărat trebuie să ajungeți la veterinar dacă observați un șuierat în respirația pisicii.
Tot ceea ce trebuie să faceți dumneavoastră este să vă asigurați că pisica este bine îngrijită și hrănită corespunzător. În situația în care observați alte semne de boală combinate cu o schimbare a umidității năsucului este indicat să discutați cu un medic veterinar. De asemenea, este de preferat să cunoașteți temperatura pisicii.
De obicei temperatura rectală este cel mai bun indicator, în acest caz temperatura indicată ar trebui să oscileze între 37,7 și 39,2 grade Celsius și veți fi sigur că micuța nu are nicio problemă.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…