Din cuprinsul articolului
De ce bem lapte de vacă? În special în SUA, se consumă sute de mii de tone de lapte de vacă săptămânal. De fapt, consumarea acestuia s-a transformat într-un reflex național. Practic, este destul de greu să gasești, spre exemplu, lapte de capră. De bivoliță nu mai spunem…
Însă s-a pus bazele unui nou trend ce vine din Dubai. Un nou produs numit ”camel-ccino” și nu cappuccino. Lanțul de cafenele Cafe2Go din Dubai a început să prepare latte și cappuccino cu lapte de cămilă. Un lapte apreciat mult de beduini și care face furori în Emiratele Arabe Unite, relatează Reuters.
De ce bem lapte de vacă și nu de măgăriță
Dar orice barista care dorește să importe această nebunie ar trebui să depășească aparenta reticență a Americii de a nu lăsa laptele de vacă deoparte.
„Totul se reduce la alocarea resurselor, la eficiență și la profitabilitatea întreprinderii”, a declarat Michael Van Amburgh. El este profesor asociat de zootehnie la Universitatea Cornell, specializat în gestionarea produselor lactate.
Van Amburgh spune că economia și moștenirea culturală stau la baza monopolului național al vacilor pe raioanele de lactate. El a declarat că acest lucru se datorează în parte docilității vacilor. Asta le face ușor de gestionat și de izolat, o virtute neprețuită atunci când vine vorba de producția în masă. Caprele și oile, pe de altă parte, „aleargă mult”. Ele tind să fie mai utile dacă crescătorii le lasă să pască liber pe porțiuni de iarbă greu accesibile. Care, altfel, s-ar irosi.
Vacile produc mult
Având în vedere că există peste 5.000 de mamifere, oferta de alt lapte ar trebui să fie foarte largă. Dar atâta timp cât dolarul atotputernic conduce, milkshake-urile de girafă probabil că nu sunt la orizont. Și nici cele de cămilă, potrivit livescience.
Apoi, vacile sunt imbatabile la producție. Ele produc, fiecare, aproximativ 10 galoane (45, 4 litri) de lapte pe zi. Trebuie să recunoaștem că este o cantitate impresionantă.