Din cuprinsul articolului
De ce doarme pisica așa mult? Oamenii care adoptă pentru prima oară o pisică pot fi uneori surprinși de cantitatea semnificativă de timp pe care aceste feline o petrec dormind.
Este absolut normal ca pisicile adulte să doarmă între 13-18 ore pe zi, iar puii și pisicile mai în vârstă pot dormi chiar și mai mult. Pisicile de apartament, în special, tind să doarmă aproape tot timpul.
Durata extinsă a somnului la pisici poate fi atribuită, în parte, diferitelor tipuri de somn pe care le experimentează. Există două modele principale: somnul ușor și somnul profund.
Aproximativ trei sferturi din somnul pisicilor este considerat somn ușor. Această fază, pisica rămâne conștientă de mediul înconjurător.
Astfel, poate reacționa rapid la orice pericol sau stimuli din jurul ei. Restul de un sfert al somnului este somn profund, care contribuie la regenerarea și revitalizarea organismului într-un ritm mai accelerat.
Pisicile consumă o cantitate minimă de energie în timpul somnului, fapt ce contribuie la conservarea acesteia. Deoarece aceste animale își canalizează o mare parte a energiei în activități precum vânătoarea.
În general, cu cât o pisică doarme mai mult, cu atât mai multă energie este păstrată, iar nevoia de a vâna devine mai rară.
Este important să se monitorizeze obiceiurile de somn ale pisicii și să se observe orice abatere de la comportamentul normal.
Anumite semne, cum ar fi mișcările neobișnuite în timpul somnului, schimbări în respirație sau sunete anormale, ar putea indica probleme de sănătate și ar trebui să fie aduse la atenția unui medic veterinar.
Pe lângă durata somnului, și locul preferat pentru odihnă poate oferi indicii despre starea emoțională a pisicii. Fie că sunt de curte sau de apartament, aceste feline caută locuri confortabile și puțin expuse pentru somn.
Preferințele pot varia în funcție de temperatură, personalitatea pisicii și experiențele sale de viață.
Proprietarii ar trebui să ofere pisicii posibilitatea de a-și alege locurile de odihnă și să evite să întrerupă somnul acestora, deoarece aceasta poate duce la confuzie și iritabilitate.
Respectă nevoile de somn ale pisicii contribuie la menținerea stării de bine și la menținerea unei relații sănătoase între stăpân și animalul de companie, conform eva.ro.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…