Din cuprinsul articolului
De ce este important mirosul pentru pisici? Simțul mirosului la pisici este unul dintre cele mai dezvoltate simțuri ale acestei specii, alături de văz și auz. Simțul olfactiv al unei pisici este principalul mijloc prin care aceasta poate identifica oameni și obiecte.
De fapt, simțul lor olfactiv este de 14 ori mai bun decât cel al oamenilor. Este rar ca pisicile să își piardă simțul mirosului.
Cum funcționează simțul olfactiv al unei pisici?
Simțul mirosului este unul dintre cele cinci simțuri ale pisicii. Acesta este unul dintre cele mai importante, urmat de văz și auz. Așadar, nu este surprinzător faptul că o pisică se bazează mai mult pe ceea ce simte mirosul nasului decât pe ceea ce văd ochii pentru a-și explora împrejurimile.
De la legătura dintre mamă și copil, la vânătoare și împerechere, la explorarea mediului înconjurător, simțul olfactiv al unei pisici este cel mai de încredere instrument.
Simțul olfactiv al pisicilor funcționează la fel ca cel al altor mamifere. Cu toate acestea, pisicile au un organ olfactiv suplimentar numit organul vomeronasal. Acesta este denumit adesea „al doilea nas al pisicii”.
Organul este situat în partea de sus a gurii și are o funcție ușor diferită. Pisica poate capta semnăturile feromonilor pe care receptorii olfactivi normali nu le pot detecta.
Acest lucru le permite pisicilor să comunice între alte organisme din specia lor.
Simțul mirosului începe în nări atunci când pisica inhalează aer în timpul respirației normale. Odată ce acest aer intră, ajunge la cornetele nazale și la epiteliul olfactiv, care se află în cavitatea nazală, în apropierea craniului.
Acesta este compus din neuroni ai căror axoni se unesc pentru a forma nervul olfactiv și ai căror receptori sunt stimulați de moleculele de miros inhalate.
Pisicile au peste 200 de milioane de senzori olfactivi în nas, în timp ce oamenii au doar 5 milioane.
De ce este important mirosul pentru pisici?
Mirosurile și mirosurile sunt incredibil de importante pentru pisici. Pisicile se bazează foarte mult pe simțul olfactiv, deoarece folosesc mirosurile pentru a comunica și a aduna informații despre mediul înconjurător, potrivit animalwised.
Simțul mirosului la pisici are următoarele funcții:
- Delimitează și marchează teritoriul lor
- Determinarea sexului, a vârstei și a mărimii unui alt animal
- Detectarea prezenței prădătorilor
- Detectarea prezenței unor potențiali parteneri, cum ar fi o femelă în călduri
- Imprimarea amprentei parentale
În plus, atunci când se nasc, pisicuțele nu pot vedea. Prin urmare, simțul mirosului este simțul care le permite să știe unde se află mama lor și să se agațe de ea pentru a lua lapte.