Din cuprinsul articolului
Pisicile sunt curioase prin natura lor, iar cele ținute în casă care nu au ocazia să se aventureze în mediul exterior sunt predispuse să încerce să fugă ori de câte ori au șansa.
Dacă sunteți norocos, pisicuța poate nu se va rătăci prea mult și poartă o zgardă și o etichetă de identificare care va permite unui bun samaritean să o aducă înapoi în siguranța casei. Dar, așa cum spune proverbul, „mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău”, și aici intervine microciparea.
Microcipurile au fost create pentru a reuni animalele de companie și stăpânii într-un mod simplu și sigur, chiar dacă aceasta a scăpat de zgardă sau s-a îndepărtat de casă. Iată tot ce trebuie să știți dacă vă gândiți să vă microcippați pisica.
Un microcip este o formă permanentă de identificare implantată sub pielea pisicii. Totuși, nu este un dispozitiv de urmărire, deoarece nu arată locația animalului de companie; mai degrabă, stochează un număr unic de identificare care este legat de informațiile de contact.
Dacă animalul de companie se pierde și este dus la un medic veterinar sau la un adăpost pentru animale, i se va scana microcipul. În situația în care pisica are un cip, scanerul va extrage un număr de identificare preînregistrat cu numărul de telefon sau adresa și va apela informațiile la un serviciu de recuperare a animalelor de companie. Acolo, oficialii vă vor putea contacta și vă vor putea înapoia pisica.
Sau dacă animalul de companie a fost adoptat de la un adăpost sau a fost relocat, este posibil să aibă deja un microcip. Îi puteți scana pisicii dumneavoastră un microcip la următoarea consultație veterinară pentru a-i înregistra numărul de identificare. Este important să actualizați aceste informații, deoarece nu doriți ca familia greșită să fie contactată în cazul în care pisica dispare.
Fiecare animal de companie ar trebui să poarte o zgardă cu etichete pe care sunt inscripționate datele de contact, dar un microcip oferă o formă suplimentară de identificare care nu poate fi pierdută sau îndepărtată vreodată.
„Microcipurile oferă un nivel suplimentar de protecție în cazul în care pisica își pierde zgarda și plăcuțele”, spune Kimberley Alboum, director de sensibilizare a adăposturilor Humane Society of the United States.
Dacă pisica ta va dispărea vreodată, vei avea liniștea că microcipul o va aduce înapoi de tine. Potrivit specialiștilor în microcipuri de la HomeAgain, „mai puțin de 2 la sută dintre pisicile fără microcipuri sunt returnate. Cu toate acestea, dacă o pisică este microcipată, rata de întoarcere la proprietar este de 20 de ori mai mare decât dacă pisica nu ar fi fost microcipată”.
Microcipurile fac rău pisicilor?
Capsulele mici, de mărimea unui bob, sunt complet sigure pentru animalul de companie, iar procedura durează doar câteva minute. Nu este necesar niciun anestezic. Este la fel de simplu și nedureros ca un vaccin de rutină.
Deși procedura este neinvazivă, majoritatea adăposturilor așteaptă până când pisicuțele au cel puțin 8 săptămâni înainte de a introduce microcipuri. Cipurile sunt inserate de obicei între omoplați, unde există piele liberă.
Acestea pot migra cu vârsta, dar nu vor afecta niciodată organele vitale ale pisicii dumneavoastră, deoarece sunt doar la nivelul pielii. Veterinarii știu să scaneze întregul corp pentru a căuta cipuri care s-ar fi putut muta în timp. Și, spre deosebire de coliere, microcipurile durează toată viața pisicilor.
Inserarea microcipului este doar primul pas. După aceea, va trebui să înregistrați numărul de identificare într-o bază de date națională de recuperare a animalelor de companie. Rețineți că trebuie să actualizați aceste informații de fiecare dată când vă schimbați numărul de telefon sau adresa. Informațiile neactualizate vor face mult mai dificilă reconectarea dumneavoastră cu pisica dumneavoastră.
Nu ne place să ne gândim la cel mai rău scenariu cu animalele noastre de companie, dar în cazul în care prietenul tău felin devine un pic prea curios de lumea exterioară, un microcip îi va asigura că va ajunge acasă în siguranță.
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…