De ce este nevoie de microciparea animalului de companie? Sfaturi utile pentru iubitorii de animale.
Microcipul te ajută să îți păstrezi animalul de companie în siguranță!
Subiectul microcipului la animalele de companie din România încă este privit cu reticență de o bună parte a proprietarilor de astfel de animale. În general, este întipărită o teamă potrivit căreia acest microcip ar putea să provoace probleme de sănătate, însă lucrurile stau total diferit!
Haideți să aflăm ce este un microcip, la ce ajută și cum este el „activat”
Un microcip reprezintă un dispozitiv de mici dimensiuni (diametru 1.2 – 2.2 mm; lungime 2.0 – 15.00 mm: greutate 0.2 g) care conține un cod unic format din 15 cifre. Acesta este inserat de un medic veterinar prin intermediul unei siringi de unică folosință, sub pielea animalului, între omoplați. De reținut este că această intervenție nu provoacă durere animalului, iar procedura are o durată pe toată viața, fiind rezistent la anumite șocuri, vibrații și alte probleme.
Cip-ul are un număr unic de identificare care e detectat cu un scanner ISO. Numărul respectiv este înregistrat într-o bază de date, alături de detalii despre animal şi stăpânul său, fiind unice la nivel mondial!
De ce este atât de necesar un microcip pentru animale?
Conform specialiștilor, un microcip este util animalelor de companie din mai multe puncte de vedere:
- reprezintă o metodă sigură de identificare;
- nu este dureros;
- are valabilitate de toată durata vieții;
- este nevoie de microcipare pentru a putea călători într-o altă țară;
- identitatea animalului nu poate fi modificată sau pierdută;
- vaccinarea obligatorie nu poate fi realizată fără ca animalul să fie microcipat;
- microcipul poate fi implantat oricând, după primul vaccin;
- câinele este protejat împotriva furtului;
- citirea se face rapid, trecând scannerul pe deasupra câinelui, fără a stresa animalul;
- identificarea rapidă a animalului și posibilitatea reîntoarcerii în cel mai scurt timp la stăpân.
Pe site-ul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, putem afla mai multe detalii despre etapele prin care trebuie să trecem atunci când decidem să adoptăm un animal de companie:
„Atenționăm populația proprietară sau iubitoare de animale de companie că Legea 258 / 2013 și Ordinului Președintelui A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014, obligă ca circulația câinilor pe teritoriul României să se efectueze numai dacă sunt identificați, înregistrați și vaccinați antirabic, însoțiți de carnete de sănătate”, se arată pe pagina oficială a instituției.