Din cuprinsul articolului
Nasul este un organ senzorial vital pentru câini, furnizând o cantitate incredibilă de informații despre mediul înconjurător – în special (dar nu numai) mirosurile! Noi luăm adesea nasul drept un lucru de la sine înțeles, dar nasul câinilor le acordă superputeri serioase și se întâmplă multe acolo.
Din punctul nostru de vedere (de obicei, atunci când acel nas îți este băgat în față!), majoritatea câinilor au nasul rece și umed, dar de ce se întâmplă acest lucru? Din cauza transpirației, a mucusului și a lingerii.
Cele mai multe nasuri sunt umede și reci, de cele mai multe ori. Cu toate acestea, la fel ca și câinii în general, ele variază foarte mult de la un exemplar la altul și de la un moment la altul.
O veche zicală ne sfătuia că un nas umed este sănătos, iar unul uscat înseamnă că acel câine este bolnav. Acest lucru nu este adevărat și tot ce trebuie să știți este ceea ce este normal pentru câinele dumneavoastră. Unii câini au în mod natural nasul umed, în timp ce alții au în mod natural nasul mai uscat.
Mulți câini, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc, au nasul uscat și uneori ușor aspru sau cu cruste, după o viață întreagă de adulmecat din greu. De obicei, acest lucru nu este nimic îngrijorător, deși dacă sunteți îngrijorat de orice roșeață sau durere, atunci merită să vă adresați unui medic veterinar.
Senzația specifică a nasului va varia în funcție de o mulțime de factori, cum ar fi exercițiile fizice, ora din zi, temperatura, hidratarea și umiditatea. De asemenea, câinii își ling foarte mult nasul și acest lucru poate schimba și el lucrurile! Toate aceste variabile sunt absolut normale.
De exemplu, nasul se poate usca după somn sau atunci când câinele este relaxat. Alternativ, poate fi mai umed după exerciții fizice grele. Nasurile umede normale ar trebui să fie acoperite de un strat ușor de mucus subțire și transparent.
Multe probleme posibile pot afecta nasul și pot necesita o investigație adecvată din partea medicului veterinar, deși acestea sunt de cele mai multe ori destul de neobișnuite.
Nasul uscat în mod constant poate fi observat ca parte a unei boli mai ample (deshidratare și febră, de exemplu), dar câinele dumneavoastră va prezenta de obicei și alte simptome, mai mult decât un nas uscat. Acestea ar putea include letargie sau lipsa poftei de mâncare.
Totodată, poate fi implicat în probleme mai largi ale pielii, cum ar fi reacțiile alergice (alergii), infecțiile cutanate și bolile autoimune. În aceste situații, nasul sau pielea din jurul acestuia ar putea fi roșie, inflamată, cu cruste, cu aspect supărat sau cu secreții anormale cu puroi sau cu nuanțe verzi.
Nasul normal și umed ar trebui să fie acoperit de mucus limpede. Dar orice schimbare în acest mucus sau în special orice secreție din nas ar putea merita să contactați medicul veterinar dacă sunteți îngrijorat.
Scurgerile abundente (muci, muci sau, uneori, sânge) din nări nu sunt normale și ar trebui să fie verificate de către medicul veterinar, dacă este posibil. De asemenea, este posibil să observați această crustă pe măsură ce se usucă în jurul nasului. Cantități mici de secreții clare sunt normale, dar orice altă culoare a mucusului nu este normală.
Senzația de umezeală este produsă, de obicei, de o combinație de mucus și apă de la nivelul pielii (transpirație), precum și de saliva din gură atunci când câinele își linge nasul.
Cele 4 motive explicate de medicul veterinar pentru care nasul câinelui tău este umed
Există o serie de motive posibile pentru care nasul majorității câinilor este umed (din nou, unii câini au în mare parte nasul uscat, iar acest lucru este normal pentru ei).
1. Transpirație!
Câinii, în cea mai mare parte, nu pot transpira, dar există câteva zone de piele specializate care pot transpira. Aceste bucățele de piele pot fi găsite pe tălpile picioarelor și pe nas. La fel ca și noi, câinii vor transpira în aceste regiuni foarte specifice atunci când le este cald și au nevoie să se răcorească, sau când sunt nervoși și la limită (prin intermediul reflexelor de luptă sau de fugă).
Transpirația răcorește corpul prin secreția de apă pe suprafața pielii, care se evaporă apoi în aer și ia căldura cu ea. Dacă patrupedului dumneavoastră îi este cald sau face exerciții fizice, transpirația poate face ca nasul să fie mai umed.
Faptul de a avea un mucus umed pe suprafața nasului permite, de asemenea, câinilor să rețină mai eficient substanțele chimice implicate în mirosuri și gusturi. Acest lucru ajută la creșterea sensibilității nasului lor. Atât nasul, cât și gura împing aceste substanțe chimice de semnalizare către detectoarele foarte bine reglate care se găsesc în partea din spate a nasului, în limbă și, de asemenea, într-un organ de simț special numit organul vomeronasal, care se află chiar între cavitatea nazală și cea bucală.
Acest organ este deosebit de important pentru feromoni și pentru detectarea mirosurilor foarte interesante, cum ar fi, de exemplu, alți câini în călduri! Prin utilizarea tuturor acestor simțuri, câinii pot, la propriu, să miroasă și să guste ceea ce îi înconjoară și să își construiască o imagine foarte completă.
Acest lucru este complet străin de oameni, deoarece noi ne bazăm foarte mult pe vedere, mai degrabă decât pe nas. În funcție de rasă, unii câini pot fi de sute sau de mii de ori mai exacți cu nasul decât oamenii.
Nasul câinelui joacă un rol important în gestionarea aerului care intră și iese din sistemul respirator (căile respiratorii și plămânii). Nasul filtrează resturile din aer înainte ca acesta să poată intra în plămâni. Nasul umed ajută la umidificarea aerului care intră în plămâni (ceea ce împiedică plămânii să se usuce). Acționează, de asemenea, ca un fel de schimbător de căldură, încălzind aerul rece la intrare și economisind puțină căldură la ieșire.
4. Cameră de termoviziune?
Cercetări recente sugerează, de asemenea, că nasul câinilor ar putea fi capabil să detecteze căldura de la distanță. Oamenii pot simți sursele de căldură prin piele, mai ales pe măsură ce ne apropiem de ele, dar nasul câinilor ar putea fi aproape capabil să „vadă” semnăturile de căldură, un pic ca o cameră cu infraroșu.
Oamenii de știință din Suedia au antrenat câinii pentru a fi capabili să detecteze un obiect care era doar puțin mai cald decât mediul înconjurător de la o distanță de un metru și jumătate, chiar și atunci când nu puteau vedea despre ce este vorba.
Dacă aceasta este o descoperire reală, atunci câinii împart această abilitate uimitoare cu șerpii și liliecii! În natură, aceasta ar putea fi folosită pentru a detecta căldura animalelor de pradă care se ascund în apropiere. Mucusul umed al nasului ajută probabil la protejarea tuturor nervilor sensibili care permit această detecție, potrivit petkeen.com.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…