Sari la conținut
Home » De ce hrana pentru pisici și cea pentru câini nu sunt la fel. Vitaminele esențiale pe care să le incluzi în dieta felinei

De ce hrana pentru pisici și cea pentru câini nu sunt la fel. Vitaminele esențiale pe care să le incluzi în dieta felinei

Câini și pisici; decodificarea comportamenului

Este ușor de identificat care sunt  diferențele fizice și comportamentale dintre câini și pisici, dar mulți părinți de animale de companie nu sunt conștienți de faptul că nevoile nutriționale diferă între specii. În timp ce felinele și caninii au fost în mod similar domesticiți din strămoși sălbatici pentru a deveni companionii noștri de astăzi, fiecare dintre ei necesită diete foarte specifice, bazate pe sistemele lor metabolice unice. 

Dacă v-ați întrebat vreodată despre distincția dintre hrana pentru câini și pisici , iată de ce dietele dintre cele două carnivore nu sunt la fel și cum contribuie profilurile nutritive specifice la sănătatea și bunăstarea animalului dumneavoastră.

Mamifere carnivore, ierbivore, omnivore și cele intermediare

Oamenii sunt omnivori, ceea ce înseamnă că avem capacitatea fiziologică de a mânca, de a obține energie și de a supraviețui atât din surse de hrană vegetale, cât și animală. Erbivorele sunt animale care se hrănesc cu plante, cum ar fi caii și unele animale de companie mici, cum ar fi iepurii și porcușorii de Guineea.

Pisicile (atât cele sălbatice, cât și cele domestice) sunt clasificate ca fiind carnivore obligatorii. Ele trebuie să mănânce carne pentru a prospera. Deși pot ingera și alte alimente, cum ar fi fructele sau cerealele, dieta lor necesită carne. Carnivorele adevărate nu pot digera eficient materia vegetală.

În ceea ce privește câinii, a existat multă vreme o dezbatere cu privire la faptul dacă aceștia sunt carnivori sau omnivori. Majoritatea medicilor veterinari sunt de acord că cel mai bun prieten al omunul este carnivor; cu toate acestea, Consiliul Național de Cercetare din SUA, care studiază și examinează aspecte legate de îngrijirea sănătății, consideră că patrupezii sunt omnivori. 

Spre deosebire de pisici, câinii sunt necrofagi. Aceștia vor sorta prin gunoaie, materiale aruncate și vor mânca cadavre. Deși preferă carnea, pot supraviețui și cu plante, dacă este necesar. Din acest motiv, se crede că sunt carnivore necrofagi, un mijloc între carnivore și omnivore. Din punct de vedere ta xonomic, câinii fac parte din „Ordinul Carnivora” și din familia „Canidae”, alături de alte mamifere carnivore.

Pisicile și nevoile lor nutriționale

Este important de reținut că, deși câinii pot supraviețui cu o dietă fără carne, ei nu se dezvoltă la nivelul optim de sănătate. Motivul pentru care hrana pentru câini diferă de cea pentru pisici este că acestea au nevoi dietetice speciale pe care carnivorele necrofage și omnivorele nu le au.

Ca și carnivore, pisicile au nevoie de nutrienți de origine animală, cum ar fi mușchii și carnea de organe, pentru a supraviețui. Proteinele de origine vegetală, cum ar fi legumele, nu sunt înlocuitori buni. Pe măsură ce au evoluat și au consumat prada care a digerat deja nutrienții pe bază de plante, metabolismul pisicilor nu avea enzimele necesare pentru a transforma acești nutrienți la fel de eficient ca și proteinele animale.

În plus, proteinele derivate din țesuturile animale conțin un profil de aminoacizi diferit de cel al proteinelor de origine vegetală, care nu conțin toate elementele esențiale pentru sănătatea unui carnivor obligat. 

Pisicile au nevoie de 1,5 ori mai multe proteine decât cățeii

Pisicile care ne ocupă viețile astăzi s-au adaptat la acest lucru cu un tract digestiv mai scurt și o capacitate enzimatică modificată. De asemenea, pisicile au nevoie de mai multe proteine în alimentația lor decât câinii de 2 până la 3 ori mai multe!

Iar pisicuțele au nevoie de 1,5 ori mai multe proteine decât cățeii. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că pisicile folosesc proteinele pentru creștere, întreținere corporală și energie. Majoritatea celorlalte mamifere nu folosesc proteinele ca energie, iar organismele lor se pot adapta la diete sărace în proteine, conservând aminoacizii pentru a gestiona orice deficit.

Corpul unei pisici trebuie să folosească proteine. Iar atunci când nu este suficientă în dieta lor, ele devin rapid subnutrite, în special atunci când sunt bolnave sau rănite. În plus față de necesarul lor mai mare de proteine, pisicile au nevoie, de asemenea, de cantități mai mari de anumiți aminoacizi care se găsesc în mod natural în țesuturile animale.

Vitaminele esențiale pentru dieta pisicilor

Unul dintre aminoacizii care lipsesc din plante este taurina, care se găsește în carnea musculară animală, în special în inimă și ficat. O deficiență de taurină poate cauza probleme grave de sănătate la pisici, inclusiv boli cardiovasculare și orbire. Organismul câinilor își produce propria taurină. Pisicile au, de asemenea, nevoie de următoarel evitamine:

Vitamina A – Pisicile au un necesar special de vitamina A, care este disponibilă în mod natural numai în țesuturile animale. Le lipsesc enzimele intestinale necesare pentru a transforma B-carotenul din plante în forma activă a vitaminei A care este esențială pentru menținerea vederii, creșterea oaselor și a mușchilor, reproducerea și sănătatea pielii. Vitamina B – De asemenea, pisicile au nevoie de 5 ori mai multă tiamină (vitamina B1) alimentară decât câinii. 

O deficiență de tiamină poate duce la o blană de proastă calitate, pierderea poftei de mâncare, o postură cocoșată și probleme neurologice, inclusiv convulsii care pot duce la moarte. Vitamina D – Câinii și pisicile trebuie să consume vitamina D în dieta lor. Ficatul și țesutul gras al animalelor de pradă sunt bogate în vitamina D. Acid arahidonic – Acest acid gras omega-6 pe care câinii îl pot produce singuri, dar pisicile trebuie să îl obțină prin intermediul dietei.

Hrănirea pisicilor cu hrană umedă

O altă trăsătură distinctivă a pisicilor este nevoia lor de o dietă densă în apă, deoarece nu sunt la fel de sensibile ca și câinii și alte mamifere la instinctul de a simți setea sau deshidratarea.

În timp ce câinii beau frecvent apă, pisicile nu sunt motivate instinctiv să caute sursele noastre de apă în afară de hrană. De aceea, este important să încorporați zilnic hrană umedă în mesele echilibrate ale pisicii dumneavoastră și să nu vă bazați doar pe crochete uscate. Atunci când pisicile nu primesc suficientă apă, pot dezvolta afecțiuni urinare și renale.

Hrana destinată pisicilor este semnificativ mai bogată în calorii, proteine și grăsimi decât cea de care au nevoie câinii. Pentru părinții de animale de companie care își împart casa atât cu câini, cât și cu pisici, este normal să observe că ambele tipuri de animale mănâncă din când în când mâncarea celuilalt. Deși acest lucru nu reprezintă o amenințare pentru viață, este bineînțeles că este întotdeauna mai bine să se hrănească în mod responsabil.

O dietă echilibrată și adecvată, împreună cu îngrijiri veterinare de rutină și exerciții fizice, îi vor permite prietenului dumneavoastră blănos să trăiască o viață lungă și sănătoasă. Informații culese de portalul hartz.com.