Din cuprinsul articolului
De ce îngroapă câinii oasele? Mestecatul oaselor este una dintre distracțiile preferate ale câinilor. Dacă un os este foarte iubit, câinele îl poate chiar îngropa. Dar de ce îngroapă așa ceva?
Pentru oameni, acest comportament poate părea ciudat. De ce investesc câinii atât de multă energie pentru a-și îngropa bunurile prețioase?
De ce îngroapă câinii oasele și nu lesa?
„Motivul pentru care un câine îngroapă ceva este acela de a-l păstra pentru mai târziu”, a declarat Teoti Anderson, dresor profesionist de câini și consultant în comportament cu sediul în Florida. „Atunci când nu știi când vei găsi următoarea masă, este logic să ascunzi resturile.”
Acțiunea de a îngropa oasele este un tip de „food caching”. Adică stocarea proviziilor de hrană disponibile în scopul accesului ulterior. Este un comportament comun la multe specii de mamifere, inclusiv la strămoșii canini ai câinilor domestici – lupii cenușii.
În timp ce lupii, care sunt cunoscuți pentru abilitățile lor de vânătoare, tind să rămână într-o zonă suficient de mult timp pentru a-și devora prada în întregime, ei vor căra și îngropa ocazional rămășițele unei victime, potrivit unui studiu din 1976 publicat în revista Ethology.
Risipitorii
Lupii și alte canide sunt cunoscuți ca „risipitori”, adică își ascund resturile de mâncare în ascunzători situate pe suprafețe mari. Până și puii de lup ascund hrana. Mai mult, ei își vor muta ascunzătoarea pentru a nu fi descoperită de un frate sau o soră. Așadar, fii liniștit, câinii doar își urmează pur și simplu instinctul „lupului interior”, potrivit livescience.
Cei mai mulți câini din ziua de azi nu au nevoie să depoziteze mâncare, dar nevoia lor naturală de a ascunde lucruri există încă. Potrivit dresorului Cesar Millan, îngroparea poate fi și un mod al câinelui de a savura obiectele prețuite.
Între timp, unele rase, cum ar fi terrierii, sunt pur și simplu mai predispuse la săpat. Ei fac găuri și fără vreun motiv anume.