Din cuprinsul articolului
Mai exact, de ce ling câinii le ling fețele stăpânilor lor? Acesta este un fenomen comun pe care aproape toți părinții animalelor de companie îl vor experimenta la un moment dat și este ușor de înțeles de ce ridică unele întrebări. Lingerea feței poate varia de la complet aleatorie și puțin frecventă la constantă și obsesivă, așa că este important să acordați atenție comportamentelor specifice ale prietenului blănos atunci când vă întrebați de ce. Iată ce trebuie să luați în considerare atunci când câinele începe să vă lingă fața.
De unde vine acest obicei?
Se crede că oamenii se sărută pe gură pentru că era o metodă veche de hrănire a copiilor. Principiul rămâne același și la căței. Mamele de câini își ling cățeii, iar puii își ling colegii de pat și, uneori, și mamele. Aceasta este o parte naturală a jocului și este o modalitate bună de a descoperi lumea.
În plus, câinii gustă și miros mult mai bine decât noi, așa că percep și ei informații de la limbă. În timp ce tu ai putea avea un gust bun doar după ce ai ceva în gură, câinele tău ar putea să-și pună limba în aer pentru a prinde aromele brizei.
Așa cum am menționat, este complicat să descoperi cauza exactă care stă la baza unei lingeri de câine, dar s-ar putea să fii foarte atent pentru a-ți da seama. Oricare dintre acestea i-ar putea determina să te acopere brusc de pupături, deși pot exista și motive medicale pentru lingerea excesivă.
Afecțiune
În mod instinctiv, părem să înțelegem acest lucru: De obicei, atunci când animalele de companie ne „pupă”, înseamnă că sunt fericite să ne vadă. De asemenea, ele pot oferi un salut sau chiar o supunere față de un stăpân sau un câine mai în vârstă. Indiferent de semnificația mai profundă, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la aceasta.
Ți-ai văzut vreodată câinele lingând ceva foarte ciudat, cum ar fi un stilou sau un perete? Nouă ni se pare un nonsens, dar papilele noastre pot aduna o mulțime de date în acest fel. Veți observa în special un nou animal de companie care își bagă limba în locuri ciudate pe măsură ce își descoperă noul mediu.
Vă îmbăiați animalul de companie la fiecare lună sau cam așa ceva, dar au nevoie de o mică curățare între timp. Dacă observați că animalul își linge lăbuțele după plimbări, înseamnă că vrea să rămână curat după ce s-a plimbat în aer liber. O creștere bruscă a îngrijirii poate indica o problemă de sănătate, inclusiv viermi, așa că notați orice schimbare de comportament.
De ce ling câinii fața stăpânilor lor?
Când vine vorba de a-și linge stăpânii, câinii dau de fapt pupături? Dr. Mary Burch, specialist certificat în comportamentul animalelor aplicate, spune că da: „Lingerea poate fi un semn de afecțiune”, explică ea pentru American Kennel Club. „De asemenea, ar putea da câinelui un sentiment de siguranță și confort, așa cum a avut câinele atunci când a fost lins de mama sa când era mic”.
Acest lucru poate fi valabil indiferent de locul de pe corp unde te linge cățelul tău chiar și pe față. Dr. Jennifer Coates, medic veterinar, explică faptul că, deoarece „oamenii reprezintă cea mai mare parte a haitei unui câine, comportamentul de lingere a fost transferat la noi […] Câinii ling adesea oamenii pentru a-și arăta afecțiunea, ca un salut sau pur și simplu pentru a ne atrage atenția. Desigur, dacă se întâmplă să aibă puțină mâncare, loțiune sau transpirație sărată pe piele, acest lucru poate juca și el un rol”.
Cu toate acestea, acest comportament merge mai departe de afecțiune și atenție. Instinctiv, câinele tău poate să te lingă pe față în speranța că vei regurgita ceva pentru ca el să mănânce. Dr. Burch notează că este posibil ca puiul tău să caute sare sau ceva ce a mirosit pe tine.
Totuși, dacă a trecut ceva timp de la ultima masă, puteți fi mai încrezător că lingerile sunt un semn de afecțiune. Dacă nu te simți deja special, ar trebui să te simți!
Medicul veterinat precizează când trebuie să fii îngrijorat
În cea mai mare parte, lingerea nu este un motiv de îngrijorare, indiferent dacă te linge pe tine, un obiect, un alt câine sau pe el însuși. Există un ușor risc de transmitere bacteriană, notează Dr. Coates, deși oamenii și animalele nu au de ce să-și facă griji dacă au un sistem imunitar sănătos. Rănile deschise pot fi, de asemenea, mai susceptibile la bacterii, așa că ar trebui să fiți cu ochii pe orice rană a dumneavoastră, a lor sau a altcuiva, la care prietenul dumneavoastră blănos acordă atenție.
Dacă vă simțiți îngrijorat de comportamentele de lins ale prietenului blănos, o vizită la medicul veterinar vă poate spune tot ce trebuie să știți. Acest lucru poate fi util mai ales dacă lingerea excesivă irită pielea cățelului dumneavoastră, deși nu trebuie să așteptați ca problema să progreseze înainte de a cere ajutor.
În cele mai multe cazuri, însă, nu vă alarmați. De fapt, probabil că vă va face să zâmbiți. Nimic nu se compară cu atenția cățelului pentru a-ți face ziua mai bună, chiar dacă acesta caută doar resturile prânzului tău, informează pawtracks.com.