Din cuprinsul articolului
De ce își trezește pisica stăpânul de dimineață? Mulți proprietari de pisici se confruntă cu plângeri legate de faptul că animalele lor de companie nu-i lasă să doarmă în liniște în orele dimineții. Cunoscutul medic veterinar britanic, Bruce Carnrayh, explică de ce acest lucru se întâmplă și ce puteți face pentru a gestiona această situație.
Cu toate că pisicile domestice trăiesc în confort și sunt asigurate cu tot ce le trebuie, ele păstrează instinctele lor de vânători, a declarat medicul veterinar și cardiolog Bruce Carnrayh, care este directorul Centrului de Sănătate al Pisicilor de la Universitatea Cornell, într-un interviu pentru publicația Inverse.
O pisică medie petrece cea mai mare parte a zilei dormind, în medie între 15 și 20 de ore. Acest stil de viață somnolent este strâns legat de evoluția lor.
Strămoșii pisicilor aveau nevoie de o cantitate semnificativă de energie pentru a vâna prada. Prin urmare, aveau nevoie de perioade lungi de odihnă. Durata somnului lor crește odată cu înaintarea în vârstă.
Contrar credinței populare, pisicile nu sunt animale cu activitate predominant nocturnă. Ele sunt cel mai active în orele de crepuscul, adică seara și dimineața devreme.
Motivul exact pentru acest comportament nu este pe deplin cunoscut. Dar Carnrayh și colegii săi cred că este legat de comportamentul animalelor pe care pisicile le vânează, cum ar fi rozătoarele.
Atunci când trăiesc în casă cu oamenii, pisicile nu-și schimbă neapărat ritmurile biologice. Ele pot fi foarte active în acele ore de seară și dimineață.
Dacă acest comportament deranjează stăpânul, spune Carnrayh, acesta poate închide ușa în fața pisicii care aleargă și miaună prin casă. Totuși, pentru ca pisica să nu fie supărată, va trebui să-i acorde atenție în alte momente ale zilei.
Acest lucru poate ajuta la consolidarea legăturii dintre stăpân și animalul său de companie și poate oferi ambilor oportunitatea de a avea activități fizice suplimentare.
Veterinarii recomandă să te joci cu pisicile pentru a le menține sănătatea fizică și mentală. Participarea la scurte sesiuni de joc pe parcursul zilei poate fi foarte benefică pentru prietenul tău pufos.
Este important să reținem că comportamentul pisicilor face parte din caracteristicile lor evolutive normale și că este aproape imposibil să-l schimbăm complet.
Oferind îngrijire și atenție adecvată, putem crea un mediu confortabil pentru pisică și putem contribui la o viață mai sănătoasă și mai fericită pentru ea, conform gismeteo.ro.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…