Din cuprinsul articolului
De ce nu au unii oameni încredere în vaccinarea animalelor? Un recent studiu a constatat că proprietarii de câini devin din ce în ce mai reticenți în ceea ce privește vaccinarea animalelor lor de companie.
Câinii sunt cei mai comuni animale de companie din Statele Unite, cu 45% din gospodăriile americane care dețin cel puțin unul.
De ce nu au unii oameni încredere în vaccinarea animalelor?
În majoritatea statelor din SUA, este obligatorie vaccinarea câinilor împotriva rabiei, o infecție gravă care poate afecta atât câinii, cât și oamenii.
Cercetătorii au descoperit că 30% dintre cei 2.200 de proprietari de câini chestionați cred că vaccinurile nu sunt necesare. Iar peste 20% cred că acestea sunt ineficiente.
Aproximativ 40% dintre respondenți au considerat că vaccinurile pentru câini sunt nesigure. În timp ce 37% au exprimat convingerea că unele vaccinuri ar putea provoca chiar „autism canin”. Cu toate că nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație.
În total, mai mult de jumătate dintre proprietarii de câini intervievați au manifestat o anumită reticență față de vaccinare.
Liderul studiului, Matt Motta, a atras atenția asupra riscurilor asociate cu nevaccinarea câinilor. ,,Dacă nevaccinarea devine mai comună, animalele noastre de companie, medicii veterinari, prietenii și familia noastră riscă să intre în contact cu boli care pot fi prevenite prin vaccinare”.
Rabia este periculoasă pentru câini
Odată ce un câine contactează rabia, consecințele pot fi grave. Această infecție virală afectează sistemul nervos central, determinând comportament agresiv, paralizie progresivă, convulsii și, în cele din urmă, moarte. Deoarece rabia este o boală zoonotică, oamenii care sunt mușcați de un câine infectat pot, de asemenea, să fie infectați.
Gabriella Motta, coautorul studiului, a subliniat că atunci când un membru al personalului este mușcat de un animal, există întotdeauna preocuparea pentru infecție sau traumă, dar gravitatea situației crește semnificativ dacă animalul nu a fost vaccinat.
Autorii studiului au menționat că există unele limitări ale cercetării lor. Metoda folosită pentru a măsura reticența față de vaccinare, care este doar una dintre numeroasele metode posibile.
Speră că viitoarele studii vor continua să investigheze tendințele actuale și vor furniza dovezi suplimentare cu privire la răspândirea credințelor anti-vaccin în ceea ce privește animalele de companie, conform playtech.ro.