Sanatate & Dresaj

De ce nu latră câinele meu? Nu vă alarmați fără motiv

Principala formă de comunicare a unui câine este limbajul corpului. Acest lucru nu înseamnă că sunetele pe care le scoate nu reprezintă o modalitate importantă de exprimare pentru câini.

Există mai multe tipuri de sunete, cum ar fi scâncetele, mârâitul și chiar urletul. Dar lătratul este probabil sunetul pe care îl asociem cel mai mult cu câinii.

Din acest motiv, poate fi destul de ciudat să ai un câine care nu latră niciodată. De asemenea, este îngrijorător atunci când aceștia au lătrat, dar nu o mai fac de la un moment dat.

De ce latră câinii?

Lătratul la câini este doar o formă de comunicare. Adesea, expresiile faciale tăcute sau posturile corporale pe care le au sunt mult mai revelatoare decât zgomotele produse.

Acest lucru se datorează faptului că limbajul corporal al unui câine este foarte important pentru comunicarea în sălbăticie. Lucru care a rămas într-o oarecare măsură la animalele domestice.

Nu înseamnă însă că lătratul este neglijabil în ceea ce privește comunicarea unui câine. Este adesea revelator, dar poate fi, de asemenea, greu de interpretat. De exemplu, lătratul poate fi un semn că un câine este fericit. La fel de mult cum poate arăta că se simte amenințat.

Iată cele mai frecvente motive pentru care un câine latră:

Excitare: atunci când un câine își vede stăpânul după o despărțire sau când urmează să primească o recompensă. Sau când are un alt motiv să fie fericit. Va lătra adesea pentru a-și exprima entuziasmul.

Avertisment: atunci când un câine vede pe cineva apropiindu-se de proprietatea lui sau percepe o potențială problemă, latră adesea pentru a-și alerta stăpânuli. Acest lucru este deosebit de frecvent la rasele cunoscute ca fiind buni câini de pază.

Frica: similar cu avertismentul, dacă un câine simte că este amenințat în mod direct, poate lătra pentru a-și arăta puterea și a intimida un potențial agresor.

Atenție: câinii vor lătra la stăpânii lor pur și simplu pentru că vor atenția acestora. Acest lucru poate fi o ocazie rară, dar este mai probabil să se întâmple la câinii care sunt neglijați sau care au probleme precum anxietatea de separare.

Plictiseala: fiecare câine are propriile cerințe de stimulare fizică și emoțională. Dar niciun câine nu ar trebui să se plictisească. Un câine plictisit este mai probabil să latre, deoarece are o nevoie mai mare de atenție.

Durerea și boala: câinii sunt foarte buni la a-și ascunde durerea, așa că dacă latră din cauza durerii, cel mai probabil aceasta este intensă. În mod similar, atunci când au o boală, ei pot lătra de teamă că vor muri. Problemele neurologice la câinii bătrâni îi pot face, de asemenea, să latre dintr-o dată și aparent fără motiv.

Cauze patologice

De ce nu latră câinele tău? Un blănos care latră

Deși un câine poate lătra pentru că are dureri sau o boală, nu toți câinii vor răspunde în același mod. Din acest motiv, mulți câini vor înceta să mai latre atunci când sunt bolnavi.

Mai ales dacă au o boală care le scade nivelul de energie, îi împiedică să mănânce și îi face să fie deprimați. Este posibil ca aceștia să fie prea bolnavi pentru a lătra. Acesta poate fi cazul în care un câine încetează să mai latre dintr-o dată.

Anumite boli care afectează respirația sau corzile vocale ale unui câine pot opri lătratul acestuia. Infecțiile respiratorii superioare și inferioare la câini sunt o cauză frecventă a faptului că un câine nu latră. Mai ales dacă acestea cauzează, de asemenea, epuizarea câinelui.

Deoarece inflamația căilor respiratorii sau a corzilor vocale este un simptom comun, le poate provoca chiar durere când latră.

Aceste cauze patologice nu explică de ce un câine nu latră niciodată. Unele boli sunt congenitale. Acestea se pot dezvolta pe măsură ce câinele se maturizează sau simptomele pot apărea doar odată ce sunt mai în vârstă.

Problemele genetice pot duce la malformații sau la alte probleme de dezvoltare care au ca rezultat faptul că animalul nu latră.

Ce rase sunt mai tăcute

Deși este doar un factor, cantitatea de lătrat a unui câine poate fi afectată de rasa acestuia. Anumite rase sunt cunoscute pentru faptul că sunt mai mult sau mai puțin vocale decât altele.

Acest lucru este adesea legat de faptul că sunt, în general, mai timide sau mai sociabile. Dar antrenamentul, educația, îngrijirea și experiența pe care le primește câinele vor afecta, de asemenea, nivelul de vocalizare, printre alți factori.

Un exemplu este rasa Basenji, una dintre cele mai vechi rase de câini din lume. Aceștia sunt cunoscuți pentru că nu latră deloc. Acest lucru nu înseamnă că nu pot sau nu doresc să vocalizeze, dar lătratul nu este o vocalizare obișnuită a acestui câine. În schimb, Basenji este mult mai probabil să scoată un sunet care seamănă cu un yodel. Se crede că acest lucru se datorează formării corzilor vocale.

Basenji nu este singura rasă cunoscută pentru că latră foarte puțin sau deloc. Alte rase de câini care nu latră prea mult includ:

  • Golden Retriever
  • Labrador Retriever
  • Pug
  • Buldog francez
  • Rottweiler
  • Akita Inu

Câinii de rasă mixtă care au moștenit o predispoziție genetică de la părinți pot, de asemenea, să nu latre deloc sau să latre foarte puțin. Dacă animalul dvs. nu latră, dar în rest este sănătos și fericit, de obicei nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, conform animalwised.com.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

10 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

11 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

12 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

13 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

14 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

15 ore ago

Parteneri