Din cuprinsul articolului
De ce nu trebuie. Prinderea unui pisoi de ceafă a fost considerată mult timp o modalitate sigură de a manevra animalul de companie. Se credea că imită modul în care o mamă pisică își ridică puii apucțndu-I de pielea de pe ceafă.
Dar specialiștii consideră că acest tip de prindere poate fi stresant pentru pisici. Există modalități mai bune de a manevra o pisică pentru a maximiza confortul și siguranța acestora.
De ce nu trebuie: De ce prinderea de ceafă este o problemă
Deși mulți medici veterinari consideră că prinderea de ceafă reproduce modul în care o mamă pisică își cară puii se pare că nu este așa. Pisoii au un reflex care îi face să devină moi când sunt ridicați de ceafă.
Acest reflex este pierdut în adolescență. Astfel că pisicile mai în vârstă vor deveni tensionate și chiar vor lupta împotriva acestei manevre.
În timp ce pisicile mici s-ar putea simți relaxate când sunt luate de ceafă, pisicile mai în vârstă se simt speriate și stresate. Pisicile adulte sunt ținute de ceafă când sunt atacate de un prădător. Așa că este ușor de înțeles de ce acest comportament nu este deloc relaxant.
La ce vârstă ar trebui să încetezi să o apuci de ceafă?
După cum am menționat, mamele pisici își apucă de ceafă puii tot timpul și aceștia sunt bine. Dacă ai pisoii foarte mici în casă pe care trebuie să îi apuci astfel, acest lucru ar putea fi în regulă.
Cu toate acestea, pe măsură ce cresc, există șanse mai mari să se sperie. După aproximativ 12 săptămâni, ar trebui să încetezi complet această manevră pentru că, nu se vor mai lăsa în voia gravitației și vor începe să se lupte sau să se panicheze.
De ce nu trebuie: Alternative la apucatul de ceafă
În anumite situații, cum ar fi administrarea îngrijirilor veterinare, este necesar să ții bine o pisică. În astfel de cazuri, este esențial să acționezi cu grijă și în mod corespunzător.
Dacă trebuie să restricționezi pisica pentru procese de îngrijire, cum ar fi tăierea ghearelor sau administrarea unui medicament, atunci gândește-te la modalitățile prin care poți face aceste evenimente comune mai puțin stresante pentru pisica ta.
Dacă pisica ta se luptă împotriva tăierii ghearelor, manevrarea regulată a lăbuțelor lor îi poate ajuta să accepte acest proces. Atunci când atingi lăbuțele pisicii tale și apoi îi oferi o recompensă, vei învăța pisica că manipularea lăbuțelor este o experiență pozitivă. Ceea ce ar putea face să coopereze mai mult atunci când este necesară tăierea ghearelor.
Îi poți pune un guler de plastic, care poate preveni să te muște în timp ce lucrezi cu ea. Unele pisici se descurcă bine atunci când le pui un prosop sau o pătură ușoară peste cap, astfel încât să nu te poată vedea când te apropii și lucrezi cu ele. Poți înfășura cu grijă pisica într-un prosop sau pătură astfel încât să nu poată să te zgârie în timp ce o manipulezi, recomandă pawtracks.com.