Sari la conținut
Home » De ce oamenii care vorbesc cu animalele lor de companie sunt extrem de inteligenți?

De ce oamenii care vorbesc cu animalele lor de companie sunt extrem de inteligenți?

De ce oamenii care vorbesc cu animalele lor de companie sunt extrem de inteligenți?

V-ați întrebat vreodată de ce unii oameni nu se pot abține să nu vorbească cu animalele lor de companie? Cercetările arată că acest comportament este asociat cu o mai mare inteligență socială. Descoperiți știința din spatele animalelor de companie care vorbesc și de ce dezvăluie mai multe despre noi decât ne imaginăm.

Animalele de casă ocupă un loc special în inimile noastre și pentru mulți dintre noi sunt considerate membri ai familiei. Nu este surprinzător faptul că ne regăsim adesea în conversații cu ele. Dar știați că a vorbi cu animalele dvs. de companie poate fi un semn de inteligență superioară?

Semne de inteligență superioară

Nu este neobișnuit ca proprietarii de animale de companie să aibă conversații lungi cu pisicile sau câinii lor. De fapt, pisicile pot fi destul de comunicative, adesea miaunând entuziasmate ca răspuns la discuțiile noastre. Deși este imposibil să știm exact ce spun ele, se pare că le înțelegem. Unii pot găsi acest comportament ciudat sau chiar pot bănui că este un semn de simplitate. Cu toate acestea, știința spune o poveste diferită: cei care întruchipează animale sunt probabil mai inteligenți.

Conceptul de antropomorfism

Dr. Nicholas Epley, profesor de psihologie comportamentală la Universitatea din Chicago, explorează conceptul de antropomorfism – actul de a atribui caracteristici umane entităților non-umane, cum ar fi animalele sau obiectele.

Din punct de vedere istoric, antropomorfismul a fost adesea considerat un comportament copilăresc sau un semn de ignoranță. Cu toate acestea, dr. Epley explică faptul că este de fapt un produs secundar al trăsăturii care îi face pe oameni deosebit de inteligenți. Nicio altă specie nu prezintă această tendință.

Potrivit lui Epley, în viața de zi cu zi personificăm constant lucrurile și ființele, adesea fără să ne dăm seama. De la a da nume mașinilor noastre până la a reproșa mașinilor de cafea că au nevoie de detartrare, nu ne putem abține să nu observăm calități umane în lumea din jurul nostru. Deci, de ce o facem? Epley sugerează trei motive posibile:

  • Vedem fețe peste tot.
  • Presupunem că lucrurile care ne plac au gânduri.
  • Asociem calitățile umane cu imprevizibilitatea.

Toate aceste motive indică tendința umană de a recunoaște calitățile umane în tot ceea ce întâlnim, iar această tendință este strâns legată de inteligența noastră socială.

Prezența inteligenței umane percepute are un efect pozitiv asupra comportamentului nostru

Un studiu realizat de o universitate britanică, Newcastle, susține această idee. Un studiu a arătat că oamenii dintr-o cafenea își separă deșeurile mai des dacă deasupra pubelelor este agățat un poster cu ochi umani. Atunci când posterul a fost înlocuit cu o imagine cu flori, participanții au fost semnificativ mai puțin înclinați să recicleze. Acest lucru sugerează că prezența inteligenței umane percepute are un efect pozitiv asupra comportamentului nostru.

Așadar, data viitoare când vă aflați implicat într-o discuție aprinsă, nu vă faceți griji pentru pisica dumneavoastră – sau pentru frigider. Nu numai că acest comportament este profund uman, dar arată și că inteligența dvs. socială este deosebit de bine dezvoltată.

Atunci când îți îmbrățișezi sinele interior de dr. Dolittle, amintește-ți că a vorbi cu animalele de companie este mai mult decât un obicei ciudat; este o dovadă a capacității umane incredibile de a recunoaște și de a se conecta cu lumea din jurul nostru.