Lumea animalelor

De ce pisica mea doarme cu ochii deschiși?

De ce pisica mea doarme cu ochii deschiși? Multe lucruri pot merge prost atunci când petreci cea mai mare parte a zilei dormind, dar pisicile au dezvoltat o modalitate ingenioasă de a ține pericolele la distanță, dormind cu ochii deschiși.

Este posibil să vă întrebați: ,,Pisicile dorm cu ochii deschiși?”. Ei bine, răspunsul este afirmativ. Această trăsătură a devenit o parte a evoluției lor, având origini în perioada când erau animale sălbatice, vânate de alți prădători.

De ce pisica mea doarme cu ochii deschiși?

Dar de ce dorm pisicile cu ochii deschiși? Se pare că această abilitate le permite să rămână conștiente de mediul lor în timpul somnului. Fără a fi nevoie să-și deschidă ochii în totalitate. Această capacitate este crucială pentru supraviețuirea lor.

La prima vedere, acest comportament ar putea părea inconfortabil pentru noi, oamenii. Dacă am încerca să dormim cu ochii ușor deschiși, am avea probleme grave de uscăciune oculară și disconfort.

Pisicile sunt echipate cu o trăsătură specială care le permite să facă acest lucru – membrana nictitantă.

Membrana nictitantă sau ,,pleoapa a treia” este o structură oculară caracteristică. Se găsește nu numai la pisici. Ci și la alte grupuri de animale precum păsările, amfibienii, peștii și unele mamifere.

Membrana este o barieră de protecție

Pisicile au pleoape superioară și inferioară asemănătoare cu ale oamenilor, dar sub acestea, ascunsă, se află membrana nictitantă.

Această membrană are rolul de a proteja ochiul și de a menține umiditatea în timpul hrănirii, atunci când pisicile își apleacă capul către pradă.

Ea funcționează ca o barieră de protecție în timpul somnului. Previne uscarea ochiului și oferă o anumită protecție împotriva obiectelor care ar putea să cadă în ochi în timp ce animalul doarme.

Nu veți putea observa membrana nictitantă a unei pisici, cu excepția cazurilor rare. De exemplu când aceasta adoarme cu ochii ușor deschiși. Această caracteristică fascinantă a ochilor pisicii demonstrează încă o dată adaptările ingenioase ale naturii pentru a asigura supraviețuirea speciilor în mediul lor natural, conform playtech.ro.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

7 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

9 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

10 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

11 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

11 ore ago