Din cuprinsul articolului
De ce pisicile urinează frecvent? 7 motive pe care trebuie să le știi pentru a reuși cât mai rapid să tratezi această problemă. În calitate de proprietari de pisici, știm că fiecare pisică are obiceiurile și modul ei de a face lucrurile. Unele dintre ele pot fi drăguțe, dar altele pot fi înfricoșătoare.
Un prim semn care ne-ar putea îngrijora este dacă pisicile noastre fac adesea pipi în afara litierei lor.
Acest lucru ar putea indica o problemă de sănătate mai profundă, cum ar fi o infecție a tractului urinar sau pietre la vezica urinară.
Dar există și alte câteva motive pentru care pisicile pot urina foarte mult.
În aceast articol, vom analiza șapte motive posibile pentru care pisica ta nu folosește litiera.
Infecțiile tractului urinar sunt un motiv comun pentru care pisicile merg adesea la toaletă. Atunci când bacteriile ajung în vezica urinară sau uretra și provoacă inflamație și durere, apar aceste infecții. Pisicile de orice vârstă pot face infecții urinare, dar pisicile mai în vârstă și pisicile cu un sistem imunitar slăbit sunt mai predispuse să le facă.
Dacă pisica dumneavoastră are o Infecție a tractului urinar, este posibil să folosească des litiera sau să aibă accidente în afara acesteia. De asemenea, poate să pară că are dureri sau să aibă probleme în a merge la baie. Atunci când încearcă să urineze, pisica dumneavoastră poate scoate uneori zgomote care arată durere sau disconfort.
Mergeti urgent cu pisica la medicul veterinar. Acesta va face un sumar de urină și va realiza o cultură de urină pentru a determina bacteria care cauzează infecția.
Infecțiile urinare sunt de obicei tratate cu antibiotice administrat de medicul veterinar. Este esențial să administrați medicamentul așa cum a fost prescris și atât timp cât este indicat pentru a vă asigura că infecția este tratată complet și nu revine.
În plus față de antibiotice, medicul veterinar vă poate sugera să schimbați obiceiurile de alimentație sau de băut ale pisicii dumneavoastră pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor urinare în viitor. De exemplu, vi se poate spune să îi dați pisicii dvs. mai multă apă sau o dietă specială pentru a-i susține sănătatea urinară.
Pietrele la vezica urinară sunt o problemă de sănătate comună la pisici, care le poate face să meargă la baie mai des și să acuze dureri. De cele mai multe ori, aceste pietre sunt alcătuite din minerale aglomerate.
Piesele vin în toate mărimile și formele. Pisicile cu pietre la vezică urinează des, dar puțin câte puțin, urinează dureros și se încordează atunci când încearcă să urineze.
Dacă observați oricare dintre aceste semne la pisica dumneavoastră, trebuie să o duceți imediat la veterinar. Medicul veterinar va folosi teste de imagistică pentru a determina dacă are pietre la vezica urinară și va sugera cel mai bun tratament.
Dacă pietrele sunt suficient de mici, ele pot fi sparte prin alimentație.
Dar poate fi necesară o intervenție chirurgicală dacă pietrele la rinichi sunt prea mari sau dacă acestea provoacă blocaje. În timpul operației, pietrele vor fi scoase din vezica urinară. Acest lucru va ameliora simptomele și va opri orice alte probleme ulterioare.
Medicul veterinar vă va spune care este cel mai bun lucru de făcut în funcție de nevoile specifice ale pisicii dumneavoastră.
Este important de reținut că pisicile pot avea din nou pietre la vezica urinară, așa că este esențial să urmați sfaturile medicului veterinar pentru îngrijire și monitorizare.
Este mai puțin probabil ca pisica dvs. să facă pietre la vezică dacă o hrăniți cu o dietă specială și vă asigurați că rămâne hidratată.
Diabetul este o tulburare metabolică care modifică modul în care organismul utilizează glucoza, ceea ce face ca nivelul de zahăr din sânge să fie prea ridicat. Diabetul poate cauza probleme de sănătate mai grave, cum ar fi afectarea rinichilor, afectarea nervilor și chiar orbirea, dacă nu este tratat.
Așadar, este esențial să monitorizați obiceiurile de urinare ale pisicii dumneavoastră și să consultați un medic veterinar dacă se schimbă ceva.
Dacă pisica dumneavoastră are diabet, medicul veterinar va lucra cu dumneavoastră pentru a face un plan de tratament personalizat. Acesta poate include administrarea de injecții cu insulină, verificarea nivelului de zahăr din sângele pisicii dumneavoastră și schimbarea dietei pisicii dumneavoastră.
Pisicile cu diabet pot trăi o viață fericită și sănătoasă dacă primesc îngrijiri adecvate.
De fapt, cu îngrijirea și tratamentul adecvat, unele pisici diabetice chiar au încetat să mai aibă această boală.
Vizitele regulate la medicul veterinar sunt esențiale pentru a vă asigura că diabetul pisicii dumneavoastră este controlat și pentru a depista din timp orice problemă. Dacă credeți că pisica dumneavoastră ar putea avea diabet, nu ezitați să vorbiți cu medicul veterinar.
Pisicile sunt cunoscute pentru că sunt sensibile. Multe lucruri, cum ar fi schimbările în mediul lor sau în rutină, le pot face să se simtă stresate sau anxioase.
Dacă tocmai v-ați mutat într-o casă nouă sau ați primit un nou animal de companie sau un nou membru al familiei, pisica dumneavoastră se poate simți stresată sau anxioasă și poate urina în afara litierei mai des.
În plus față de urinare, pisicile pot da semne de stres sau anxietate prin faptul că se îngrijesc prea mult, se ascund sau își schimbă modul de a mânca. Pentru a rezolva această problemă, îi puteți oferi pisicii dvs. un loc confortabil și sigur, cum ar fi un loc liniștit și izolat unde să se poată duce atunci când se simte prea mult.
De asemenea, ați putea folosi spray-uri sau difuzoare cu feromoni pentru a crea un mediu calm. De asemenea, puteți adăuga mai mult timp de joacă și jucării interactive la rutina zilnică a pisicii dumneavoastră pentru a reduce stresul.
De asemenea, ar putea fi de ajutor să discutați cu medicul veterinar sau cu un specialist în comportamentul animalelor despre cum să faceți față anxietății pisicii dvs. și să reduceți numărul de ori când urinează în afara litierei.
Boala inflamatorie intestinală poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele sale pot fi asemănătoare cu alte probleme de sănătate. Dar unele lucruri ar putea face pe cineva să creadă că are Boala inflamatorie intestinală.
De exemplu, Boala inflamatorie intestinală ar putea indica faptul că pisica dumneavoastră vomită des, are diaree sau urinează mai mult decât de obicei. Pisicile cu Boala inflamatorie intestinală pot avea, de asemenea, mai puțin apetit, pot pierde în greutate și se pot simți obosite.
Dacă pisica dumneavoastră are Boala inflamatorie intestinală, medicul veterinar vă poate sugera să schimbați ceea ce mănâncă ca parte a planului de tratament. De exemplu, ar putea fi indicată o dietă hipoalergenică, deoarece unele pisici cu Boala inflamatorie intestinală nu pot suporta anumite alimente. De asemenea, medicul veterinar vă poate da medicamente pentru a ajuta la reducerea umflăturilor și pentru a face față simptomelor.
Boala inflamatorie intestinală este o afecțiune cronică, așa că este posibil să fie nevoie să fie tratată pentru tot restul vieții pisicii dumneavoastră pentru a vă asigura că aceasta rămâne sănătoasă și fericită.
Dacă Boala inflamatorie intestinală nu este tratată, poate duce uneori la probleme grave, cum ar fi deshidratarea sau o nutriție deficitară.
Consultarea unui medic veterinar este esențială dacă credeți că pisica dumneavoastră are Boala inflamatorie intestinală.
Inflamația vezicii urinare, numită și cistită, este o problemă frecventă la pisici, care poate provoca durere și nevoia de a merge des la baie. Infecțiile bacteriene, pietrele la vezica urinară sau stresul sunt doar câteva dintre lucrurile care pot duce la această afecțiune.
De exemplu, o pisică speriată pentru că i s-a schimbat mediul înconjurător poate face cistită.
Pisicile cu cistită pot urina des și în cantități mici, prezentând semne de durere sau disconfort atunci când urinează. În cazuri mai grave, pisica ar putea chiar să urineze sânge.
Trebuie să vă duceți pisica la veterinar pentru un diagnostic corect dacă pisica dumneavoastră are cistită. Veterinarul va face probabil un examen fizic și va sugera mai multe teste de diagnosticare, cum ar fi analize de urină și teste imagistice, pentru a afla ce este în neregulă.
Odată ce pisica dumneavoastră a fost diagnosticată, i se pot administra antibiotice pentru a trata infecțiile bacteriene. Se prescriu analgezice pentru a le face să se simtă mai bine.
Așteptați-vă să puneți în aplicare modificări ale dietei pentru a opri viitoarele crize. În ceea ce privește pisicile și cistita, este important să vă amintiți că prevenirea este esențială.
Asigurați-vă că pisica dvs. are o cutie de gunoi curată, apă proaspătă și un mediu cu stres scăzut poate ajuta la împiedicarea apariției acestei afecțiuni.
Adăugarea de suplimente în dieta pisicii dvs. poate ajuta, de asemenea, la prevenirea cistitei în unele cazuri. Urmărind modul în care se comportă pisica dumneavoastră și oferindu-i îngrijirea și atenția corespunzătoare, puteți ajuta la prevenirea cistitei și vă puteți asigura că aceasta rămâne sănătoasă și fericită.
Boala de rinichi la pisici, în special la cele mai în vârstă, poate fi o problemă gravă. Atunci când rinichii nu funcționează corect, este greu pentru organism să elimine deșeurile și să mențină un echilibru corect al fluidelor. Atunci când aveți o boală de rinichi, corpul dumneavoastră încearcă să scape de fluidele în plus făcându-vă să urinați mai des.
Alte semne sunt setea crescută, pierderea în greutate și senzația de oboseală. Controalele veterinare regulate și analizele de sânge și de urină sunt esențiale pentru a depista la timp boala de rinichi. Chiar dacă nu există un leac pentru boala de rinichi, descoperirea ei din timp poate ajuta pisica să o gestioneze mai bine și să-i îmbunătățească viața.
Modificările în dieta unei persoane pot ajuta la reducerea volumului de muncă pe care îl depun rinichii. Medicamentele pot ajuta la controlul tensiunii arteriale și la îmbunătățirea funcției renale. Uneori, poate fi necesar să se pună lichide sub piele (subcutanat) pentru a ajuta o persoană să rămână hidratată.
Este imperativ să faceți ceea ce vă spune medicul veterinar și să supravegheați îndeaproape pisica acasă pentru orice schimbare de comportament sau simptome. Cu îngrijirea și tratamentul adecvat, multe pisici cu afecțiuni renale pot trăi o viață lungă și fericită.
Vă rugăm să fiți atenți la modul în care pisica dumneavoastră urinează, deoarece ar putea fi un semn de probleme de sănătate. Chemați imediat medicul veterinar dacă pisica dumneavoastră urinează sau urinează mai des sau în cantități mai mari.
În timpul vizitei, medicul veterinar va face un examen fizic complet, vă va întreba despre obiceiurile de alimentație și de băut ale pisicii dumneavoastră și, în funcție de simptome, poate face mai multe teste. Antibioticele pot fi folosite pentru a trata o infecție a tractului urinar.
Dacă vezica urinară este blocată, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală sau de un cateter.
Dezechilibrele hormonale și diabetul pot necesita îngrijire pe termen lung, cum ar fi schimbarea dietei, administrarea de injecții zilnice și mersul frecvent la medic. Depistarea timpurie și îngrijirea imediată de către un medic veterinar pot face o mare diferență în sănătatea și bunăstarea pisicii dumneavoastră.
Vestea bună este că o îngrijire adecvată poate gestiona sau chiar vindeca multe probleme de sănătate. Acordarea atenției la modul în care se comportă pisica dvs. și ducerea ei la veterinar atunci când este necesar poate asigura o viață fericită și sănătoasă, plină de relaxare, joacă și multă dragoste și afecțiune.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…